Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

DARPA vyvíja robotického pomocníka, ktorý zaskočí za pilota

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

DARPA, známa predovšetkým vývojom podporných robotov pre armádu, sa môže pochváliť ďalším prírastkom do svojej robotickej rodiny. Jej najnovší projekt ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System ) je však veľkým krokom vpred, pretože je to robotický systém pre pilotovanie lietadiel a vrtuľníkov.

DARPA prednedávnom ohlásila úspešné ukončenie druhej fázy testovania. V prvej fáze jej robotický systém dokázal preletieť s vrtuľníkom Sykorsky S-76 zo Stanfordu do Plainville, pričom pilot len kontroloval let cez svoj tablet. V druhej fáze výskumníci z DARPA rozšírili pilotný program ALIAS-u o ďalšie lietadlo, pretože celý projekt má byť vo finálnej fáze schopný pilotovať ľubovoľné lietadlo.

Zatiaľ je ALIAS napojený na riadiacu mechaniku a elektroniku cez podlahu stroja, takzvane "na priamo". V budúcnosti, ale bude systém možné priniesť do ľubovoľného lietadla a napojiť ho na manuálne riadenie, pričom si bude schopný sám odčítať údaje z palubného počítača bez potreby špeciálnych úprav pre konkrétny typ lietadla.

DARPA vyvíja robotický systém, ktorý dokáže prevzať riadenie lietadla či helikoptéry za pilota

Projekt má slúžiť na odľahčenie ľudskej posádky, ktorá bude môcť napríklad cez tablet ovládať vrtuľník a to len pomocou jednoduchej gestikulácie. Systém už počas testov zvládol nielen úspešne letieť, ale zvládol aj nasimulované núdzové situácie ako napríklad zlyhanie jedného z motorov.

V tretej fáze testovania by chceli vedci z DARPA zvládnuť až sedem druhov lietadiel a vrtuľníkov pričom smerovanie výskumu namierili na intuitívne ovládanie ALIAS-u pilotom. Systém sa tak stane akousi predĺženou rukou pilota a bude mu pomáhať pri najrôznejších vojenských, ale aj civilných misiách. To všetko by malo pomôcť k ľahšiemu zvládnutiu kritických úloh a zníženiu počtu zlyhaní pilotov pri dlhodobej záťaži.