Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot simuluje desaťročie sedenia v automobile Ford Fiesta

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inžinieri z automobilky Ford, ktorí majú na starosti testovanie trvácnosti, dostali za úlohu preveriť nové sedadlá v automobile Fiesta. No na pomoc im tentoraz prichádza robot, ktorý bol navrhnutý tak, aby simuloval pohyby sedacej časti vodiča.

Robot dostal príhodné meno Robutt a je navrhnutý v rozmeroch priemerne veľkého muža. Jeho úlohou je nasimulovať to, ako si vodiči a cestujúci sadajú alebo vyliezajú von z autosedačiek. Použitím robota sa podarilo inžinierom vytvoriť tlakové mapy na kožených autosedačkách vo Fieste, ktoré vytvárajú informáciu o ich opotrebení v priebehu času.

A čas bol pre inžinierov najväčšou motiváciou pre nasadenie robota Robutt pre simuláciu opotrebovanie autosedačiek. Automobilka Ford tvrdí, že by trvalo viac ako desať rokov, kým by ľudský používateľ sadol a znova opustil sedadlo 25 000 krát. Zatiaľ čo Robutt dokáže toto obdobie opotrebovania nasimulovať už v priebehu niekoľkých týždňov.

Automobilka Ford prvýkrát otestovala nového robota Robuttt, ktorý simuluje opotebovanie autosedačiek.

Autosedačka má vytvárať pre vodiča a cestujúcich dojem pohodlia a kvality aj počas dlhodobého používania. Predtým inžinieri vo Forde používali pre simuláciu pneumatické valce, ktoré sa jednoducho pohybovali hore a dole. S robotom Robutt sú však schopní veľmi presne replikovať, ako sa správa ľudské pozadie v autosedačke.

Po úspešnom otestovaní na automobile Ford Fiesta bude robot Robutt pracovať vo všetkých typoch vozidiel Ford v celej Európe.

Použitím robota sa podarilo inžinierom vytvoriť tlakové mapy na kožených autosedačkách vo Fieste, ktoré vytvárajú informáciu o ich opotrebení v priebehu času.