Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bambus si hľadá cestu do budúcich automobilov Ford

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bambus je jedným z najsilnejších prírodných materiálov na svete a dokáže pritom vyrásť až 0,9 metra denne, čím sa dostáva do pozície ľahko obnoviteľného zdroja a prekonáva aj klasické drevo.

Bambus sa ako materiál udomácnil aj pri konštrukcii takých vecí, ako sú bicykle či gramofóny, no teraz sa ním začali zapodievať aj inžinieri z automobilky Ford Motor Company, ktorí skúmajú jeho vlastnosti pre použitie vo výrobe automobilových dielov.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Ford by sa bambus mohol stať výrazne lepším zdrojom, ako ostatné syntetické a prírodné materiály. Najmä čo sa týka jeho pevnosti v ťahu a nárazovej pevnosti. Vo svojej čistej prirodzenej forme sa však bambus nedá tvarovať do špecifických tvarov. Preto vývojári z automobilky Ford zvolili postup, pri ktorom kombinovali bambusové vlákna s plastom, čím sa im podarilo vytvoriť kompozitný materiál nazvaný ako Bamboo 2.

Janet Yin, vedúca materiálového inžinierstva v Nanjing Research & Engineering Centre spoločnosti Ford, s bambusovou automobilovou časťou

Tento údajne „super tvrdý“ materiál je zatiaľ v počiatočnej fáze a musí byť podrobený viacerým testom. No v budúcnosti by si mohol nájsť využitie pri výrobe interiérových komponentov v automobiloch, ako je napríklad držiak na poháre.

Toto nie je prvý experiment spoločnosti Ford s materiálmi z ľahko obnoviteľného zdroja. Automobilka sa okrem iného zamerala aj na výrobu automobilových dielov zo slamy, odpadu vzniknutého pri výrobe tequily, vyradených bankoviek, paradajkových šupiek a ďalších vecí.