Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skúšobné autonómne vozidlo Ford Fusion sa podobá na bežný automobil

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ako vývoj autonómnych vozidiel a s tým súvisiacich technológií čoraz rýchlejšie napreduje, testovacie vozidlá používajú softvér a zabudované senzory, ktoré sa stávajú menej nápadné. Teda namiesto veľkých kamerových systémov sa začínajú autonómne vozidlá podobať tým bežným.

Nové autonómne vozidlo Ford Fusion Hybrid Development Vehicle na rozdiel od svojho predchodcu tak už nepotrebuje veľkú strešnú jednotku pre snímanie diania okolo seba, ale všetky kamery a senzory sú v ňom úhľadne integrované.

Hoci nové autonómne skúšobné vozidlo Ford Fusion je založené na rovnakej plratforme, ako jeho predchodca, je riadené novým a výkonnejším počítačovým hardvérom. Použité elektrické ovládače sú pripravené k masovej výrobe a podľa vyjadrenia automobilky Ford by používané senzory mali byť schopné rozoznať okolitý svet oveľa lepšie ako predtým. Je to možné vďaka vylepšenému hardvéru a lepšiemu rozloženiu senzorov vo vozidle.

Nové autonómne skúšobné vozidlo Ford Fusion Hybrid Development Vehicle používa menej nápadné senzory

Nové senzory s laserovou technológiou LIDAR sú menšie a efektívnejšie. To znamená, že namiesto štyroch senzorov si vozidlo vystačí s dvomi. Celý vývoj je pritom zameraný splnenie cieľa, aby Ford mohol mať pripravené svoje autonómne vozidlá do roku 2021. Aj preto automobilka zdvojnásobila veľkosť svojich vývojárskych tímov v Palo Alto a Silicon Vallay a investovala do štyroch start-up projektov, ktoré sa zaoberajú rôznymi oblasťami autonómnych technológií, vrátane špeciálnych algoritmov a spoločností pre výrobu senzorov.

Autonómne skúšobné vozidlo Ford Fusion Hybrid Development Vehicle využíva nové a efektívnejši senzory LIDAR spolu s vylepšeným počítačovým hardvérom

Potom, čo v minulom roku Ford rozšíril počet autonómnych skúšobných vozidiel Fusion na 30 kusov, plánuje automobilka do konca tohto roku tento počet strojnásobiť. Nové autonómne skúšobné vozidlo Ford Fusion Hybrid Development Vehicle si budú môcť pozrieť návštevníci na veľtrhu CES 2017, ako aj na autosalóne Detroit Auto Show začiatkom januára 2017.

Autonómne skúšobné vozidlo Ford Fusion Hybrid Development Vehicle bude predstavené na CES 2017 a Detroit Auto Show