Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pelendrek môže aj v malom množstve zvýšiť krvný tlak

Pelendrek môže aj v malom množstve zvýšiť krvný tlak
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová štúdia zistila, že konzumácia malého množstva sladkého drievka (tiež nazývaného ako pelendrek) v súlade s odporúčaným denným príjmom Svetovej zdravotníckej organizácie môže u inak zdravých mladých ľudí spôsobiť vysoký krvný tlak. Zistenia zdôrazňujú potrebu opatrnosti pri konzumácii tejto sladkej čiernej pochúťky.

Čierne sladké drievko je jednou z tých rozporuplných potravín, ktorého chuť buď milujete alebo nenávidíte. Vyrába sa z koreňa rastliny Glycyrrhiza glabra, ktorá sa už stáročia používa v medicíne na liečbu rôznych ochorení, ako sú pľúcne, pečeňové, obehové a obličkové ochorenia.

Štúdie zistili, že sladké drievko môže mať niektoré zdravotné účinky. Štúdie však tiež ukázali, že kyselina glycyrrhizová (ďalej len ako KG), ktorá sa nachádza v koreni sladkého drievka, môže zvyšovať krvný tlak. To viedlo Európsku úniu a Svetovú zdravotnícku organizáciu k odporúčaniu obmedziť dennú konzumáciu KG na 100 mg alebo menej. Vedci z Linköpingskej univerzity vo Švédsku sa rozhodli preskúmať, či aj táto „bezpečná hranica“ škodí zdraviu.

Do štúdie bolo zaradených 28 zdravých účastníkov vo veku 18 až 30 rokov, ktorých náhodne rozdelili do intervenčnej alebo kontrolnej skupiny. Intervenčná skupina počas dvoch týždňov jedla denne 3,3 g sladkých pastiliek pelendreka s obsahom 100 mg KG, zatiaľ čo kontrolná skupina jedla vegánsky slaný pelendrek bez KG. Po dvojtýždňovom období sa z intervenčnej skupiny stala kontrolná skupina a naopak. Účastníci boli požiadaní, aby sa zdržali konzumácie sladkého drievka najmenej štyri týždne pred štúdiou.

Meranie krvného tlaku sa uskutočnilo na začiatku a počas zapojenia účastníkov do štúdie. Odobrali sa vzorky krvi na meranie sodíka, draslíka, lipidov a kreatinínu, ktorý ukazuje, ako fungujú obličky, a dvoch hormónov, ktoré regulujú rovnováhu tekutín a krvný tlak: renínu a aldosterónu.

Nadobličky v obličkách produkujú aldosterón, ktorý stimuluje zadržiavanie sodíka (soli) v obličkách a vylučovanie draslíka. Obličky tiež produkujú renín, ktorý riadi hormón angiotenzín. Pri poklese krvného tlaku alebo koncentrácie sodíka sa uvoľňuje renín, ktorý premieňa angiotenzín na enzým, ktorý sťahuje cievy a stimuluje produkciu aldosterónu, čím sa zvyšuje krvný tlak a vracia sa hladina sodíka a draslíka do normálu.

„V štúdii sme zistili, že denný príjem sladkého drievka s obsahom 100 mg kyseliny glycyrrhizovej zvyšuje krvný tlak u mladých zdravých ľudí,“ povedal Peder af Geijerstam, doktorand na univerzitnej Katedre zdravia, medicíny a ošetrovateľstva a vedúci a zodpovedajúci autor štúdie. „To sa predtým pri takom malom množstve sladkého drievka nepreukázalo.“

Keď účastníci štúdie zjedli sladké drievko s obsahom KG, ich krvný tlak sa zvýšil v priemere o 3,1 milimetra ortuťového stĺpca (mmHg). Vedci tiež zistili, že pri konzumácii sladkého drievka sa znížila hladina renínu a aldosterónu. Účastníci štúdie, ktorí boli na účinky sladkého drievka najcitlivejší, na základe pozorovaného zníženia renínu a aldosterónu pribrali na váhe, čo naznačuje zvýšenie množstva tekutín v tele. Táto skupina mala aj vyššie hladiny N-terminálneho pro-mozgového natriuretického peptidu (NT-proBNP), bielkoviny, ktorú srdce vylučuje, keď musí pracovať intenzívnejšie.

„Naše výsledky sú dôvodom na väčšiu opatrnosť, pokiaľ ide o odporúčania a označovanie potravín obsahujúcich sladké drievko,“ povedal Fredrik Nyström, spoluautor štúdie.

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition.