Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare Relúmĭno prinášajú zlepšenie zraku pre čiastočne vidiacich

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nositeľné zariadenia nám nemusia pomáhať len stratiť pár kíl nadváhy ale tiež môžu byť šikovným pomocníkom aj pre ľudí s výraznými zdravotnými problémami. Jedným z takých zariadení sú aj okuliare Relúmĭno od spoločnosti Samsung, ktoré sú označované ako inteligentná vizuálna pomôcka pre čiastočne vidiacich ľudí.

Okuliare vychádzajú z rovnomennej aplikácie Relúmĭno, ktorú spoločnosť Samsung predstavila vo februári minulého roku počas výstavy Mobile World Congress. Aplikácia vyžadovala smartfón a náhlavnú súpravu Gear VR. Nový koncept okuliarov má vlastný hardvér, pohodlnejší a efektívnejší vzhľad, hoci používateľ stále potrebuje mať pri sebe smartfón.

Podľa výskumov je na svete asi 217 miliónov ľudí so zrakovým postihnutím, ktorí nie sú úplne slepí, ale ich zrak je vo veľmi zlom stave. Aj pre väčšinu z nich je obľúbenou formou zábavy televízia. Inžinieri zo spoločnosti Samsung sa pre nich teda rozhodli priniesť niečo, čo by využilo silu moderného smartfónu pre vytvorenie ľahkej, jednoducho použiteľnej a cenovo nenáročnej vizuálnej pomôcky.

Spoločnosť Samsung predstavila okuliare Relúmĭno, ktoré sú označované ako inteligentná vizuálna pomôcka pre čiastočne vidiacich ľudí.

Existujú štyri režimy aplikácie a okuliarov Relúmĭno, z ktorých každý využíva softvér pre spracovanie obrazu, čím sa dosiahne zlepšenie videnia používateľa. Normálny režim pomáha lepšie definovať tvary tým, že vytvára vizuálne výraznejšie obrysy, čím sa znižuje rozmazanosť obrazu. Režim Color Invert je určený pre čítanie textu, kedy sa text prevedie z čiernej na bielu farbu a zvyšuje sa jeho kontrast.

Režim pre čiastočne vidiacich pomáha ľuďom s poruchou centrálneho alebo periférneho zraku tým, že vyplní mŕtve miesta vo videní premapovaným obrazom. Takže napríklad ľudia s tunelovým zrakom vidia viac svetla, ktoré sa dostane do ich videnia. Posledný režim Display Color Filter funguje na princípe slnečných okuliarov, čiže znižuje oslnivosť určitých farieb.

Nový koncept okuliarov má vlastný hardvér, pohodlnejší a efektívnejší vzhľad, hoci používateľ stále potrebuje mať pri sebe smartfón.

Nové okuliare Relúmĭno pomáhajú zjednodušiť používanie celého systému s aplikáciou vo vonkajšom prostredí. Okuliare totiž majú rovnaký tvar a veľkosť ako klasické okuliare a tak používatelia nemusia ísť von s veľkým VR headsetom na tvári. Nový hardvér pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím cestou väčšieho pohodlia a diskrétnosti.

Okuliare Relúmĭno sú dielom odnože Samsungu s názvom Creative Lab a keďže sú stále vo fáze protypu, nie je známe, kedy a za akú cenu budú k dispozícii na trhu. Viac detailoch sa možno o nich dozvieme na nadchádzajúcej výstave CES 2018, na ktorú si ich Samsung so sebou privezie.

Nové okuliare Relúmĭno pomáhajú zjednodušiť používanie celého systému s aplikáciou vo vonkajšom prostredí. Okuliare totiž majú rovnaký tvar a veľkosť ako klasické okuliare.