Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bloomlife: Nositeľná technológia pre sledovanie svalových kontrakcií v maternici

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes sú rozhodne stredobodom pozornosti nositeľné zariadenia. Začalo to asi fitness náramkami, ktoré síce monitorujú kondíciu, no čo sa týka zdravia, až do takej hĺbky nejdú. Na výstave CES sa však tento rok objavili aj pomerne novodobé nositeľné zariadenia. Tak napríklad taký Bloomlife sa zameriava na sledovanie zdravia matky a dieťaťa počas tehotenstva. Namiesto stopiek, papiera a pera pre sledovanie svalových kontrakcií v maternici pritom postačí jediná šikovná technológia.

Mať prehľad o svojom tele počas tehotenstva, najmä v treťom trimestri je pre budúce mamičky dôležité. Vďaka informáciám o početnosti a úrovni kontrakcií tak môžu získať predstavu o pokroku svojho stavu. Našťastie v dnešnej modernej digitálnej dobe si môžu na pomoc zobrať napríklad aj nositeľné zariadenie Bloomlife. Skladá z dvoch častí - z jednotky pre meranie kontrakcií a špeciálnej vymeniteľnej brušnej náplasti s elektródami, do ktorej sa jednotka vkladá.

„Výdrž batérie v zariadení je celý jeden týždeň a nabíja sa cez USB. Keď nastane čas znovu ju nabiť, viete, že treba tiež vymeniť aj brušnú náplasť,“ opisuje zariadenie výrobca.

Bloomlife: Nositeľná technológia pre sledovanie svalových kontrakcií v maternici

Zariadenie Bloomlife sa pritom pripája k mobilnému telefónu, a to prostredníctvom technológie Bluetooth. Získané merania sa následne uložia a prehľadne zobrazia v sprievodnej aplikácii.

„Môžete pasívne sledovať internú aktivitu kontrakcií maternice. Táto technológia nie je na báze ultrazvuku, ide o čisto pasívne monitorovanie, ktoré je bezpečné pre matku aj dieťa. Aplikácia ukáže, čo sa deje pri kontrakciách, ako vyzerá ich vzorec opakovaní. Či sú konzistentné natoľko, aby sa išlo k lekárovi, alebo ide len o takzvané BH, čiže Braxton Hicksové kontrakcie.“

Dostatok diagnostických údajov môže pritom budúcim mamičkám pomôcť rozoznať komplikácie, prípadne určiť rozdiel medzi predčasnými BH kontrakciami a skutočnými pôrodnými kontrakciami. Vedia sa tak lepšie pripraviť na svoj veľký deň. Zariadenie Bloomlife by sa teda mohlo stať inšpiráciou aj pre iných výrobcov nositeľných zariadení, aby mohli mať v budúcnosti ešte vyšší prínos pre naše zdravie.