Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare ViXion01 s automatickým zaostrovaním uvoľnia očné svaly

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Šošovky v našich očiach s pribúdajúcim vekom tuhnú, takže je ťažšie prepínať zaostrenie na rôzne vzdialenosti. Systémy automatického zaostrovania sú však teraz také kompaktné a efektívne, že sa zmestia už aj do okuliarov. Dôkazom sú nové okuliare ViXion01, ktoré boli predstavené aj na CES 2024.

ViXion, dcérska spoločnosť japonského optického giganta Hoya, predvádza svoje „automatické zaostrovacie okuliare“ ViXion01 na veľtrhu CES v Las Vegas. Myšlienka technológie je dosť jednoduchá. Vstavaný snímač ToF (čas letu) pre meranie hĺbky priestoru vypočíta vzdialenosť medzi nositeľom a čímkoľvek, čo sa nachádza v strede jeho pohľadu. Potom stačí už len upraviť tvar dvoch malých šošoviek tak, aby nositeľ už nemusel používať očné svaly na presunutie zaostrenia.

Okuliare s automatickým zaostrovaním ViXion01.

Nastavenie sa zdá byť tiež rýchle. Stačí si upraviť nosné držiaky tak, aby zodpovedali tvári nositeľa, posúvať šošovky dopredu a dozadu tak, aby zodpovedali šírke a polohe oka, potom nastaviť dioptriu pre každé oko, aby sa zohľadnili vlastné ohniskové charakteristiky každého oka. Vďaka tomu sú relatívne rýchlym a jednoduchým nositeľným zariadením na zdieľanie, možno medzi tímami, ktoré môžu potrebovať rôznych členov, ktorí veci počas dňa veľmi pozorne skúmajú.

Okuliare s automatickým zaostrovaním ViXion01.

Samotné okuliare vážia 55 gramov a sú úplne bezkáblové. Integrovaná batéria s 10-hodinovou výdržou sa nabíja cez USB-C. Okuliare s automatickým zaostrovaním ViXion01 sú v súčasnosti dostupné len v Japonsku za cenu 99 000 JPY (približne 629 EUR). No spoločnosť ViXion tvrdí, že je „pripravená vstúpiť na medzinárodné trhy“ a „aktívne hľadá miestnych partnerov.“

Okuliare s automatickým zaostrovaním ViXion01.