Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrovská "Rubikova kocka" potrápi mozgové závity na dlhé hodiny

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tí, ktorí majú radi výzvu, no klasická Rubikova kocka s 9 x 9 x 9 otáčajúcimi kockami pre nich už nie je problémom, by mohli vyskúšať masívnu 3D vytlačenú obdobu s 33 x 33 x 33 otočnými časťami, ktorú navrhol a vytvoril Grégoire Pfenning z Greg´s Puzzle. No táto zábava je zatiaľ skôr len výstrelkom pre tých, ktorí naozaj nemajú hlboko do peňaženky.

Grégoire Pfenning hľadal novú výzvu, no rôzne druhy Rubikových kociek na trhu mu ju neprinášali. Vďaka internetu a technológii 3D tlače sa však pokúsil vytvoriť vlastné logické otočné hádanky na štýl Rubikovaj kocky, ktoré prinášali nové výzvy a odvtedy sa mu podarilo vytvoriť viac ako 130 návrhov.

Najnovším výtvorom z dielne Greg´s Puzzle sa stala 3D tlačená Rubikova kocka s 33 x 33 x 33 otočnými časťami. Toto obrovské puzzle pozostáva z 6 153 častí, ktoré sú pospájané dokopy, aby vytvorili 17 vrstiev otočnej kocky od stredu smerom von. Všetky komponenty boli 3D vytlačené s pomocou SLS stroja pod záštitou spoločnosti 3D Print Fabriek.

Grégoire Pfenning z Greg´s Puzzle navrhol a vytvoril funkčnú obdobu Rubikovej kocky s 33 x 33 x 33 otočnými časťami.

Po ich roztriedení, vyčistení a zmontovaní sa na obrovskú logickú hádanku nalepili farebné nálepky na každú stranu viditeľných častí kocky. Dokopy ich bolo až 6 534. Celá táto mravčia práca trvala Pfenningovi a jeho pomocníkom viac ako 200 hodín. Otočná masívna kocka je plne funkčná a predpokladá sa, že jej vyriešenie potrvá milovníkom logických hádaniek veľa stoviek hodín.

Vo videu na začiatku článku si môžete pozrieť celý proces tvorby projektu zrejme najväčšej obdoby Rubikovej kocky na svete s 33 x 33 x 33 otočnými časťami. Dá sa dokonca objednať prostredníctvom stránok Olivier´s Sticker, no astronomická cena 15 200 EUR zrejme bude prekážkou pre mnohých milovníkov puzzle. Navyše proces 3D tlače a poskladanie celej kocky až po dodávku trvá približne 3 mesiace.

Toto obrovské puzzle pozostáva z 6 153 častí, ktoré sú pospájané dokopy, aby vytvorili 17 vrstiev otočnej kocky od stredu smerom von. Všetky komponenty boli 3D vytlačené s pomocou SLS stroja pod záštitou spoločnosti 3D Print Fabriek.