Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Maják veľkosti termosky vypustí SOS balón 45 metrov nad hlavou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj so smartfónmi, internetom či osobnými záchrannými majákmi môže byť divočina nepriateľským, nestabilným miestom, ktoré vás v okamihu zanechá v núdzi. Oplatí sa preto mať záložný plán a ten by mohol poskytnúť nový SOS maják z dielne švajčiarskej startup spoločnosti Airmaker, ktorý by mohol pomôcť dobrodruhom v divočine aj pátracím a záchranným tímom.

Nový maják na prežitie s označením R.One vysiela vizuálny signál, ktorý vydrží oveľa dlhšie ako svetlica a funguje bez ohľadu na mobilné alebo satelitné pokrytie. Vznáša sa nad stromami, vrcholmi a útesmi, kde dokáže identifikovať polohu obete zo zeme aj zo vzduchu. SOS balón je navrhnutý s motiváciou na zníženie času na lokalizáciu obete, aby sa zvýšili jej šance na prežitie.

SOS balón Airmaker R.One.

Ide o pomerne jednoduché zariadenie, ktoré plní svoje poslanie. Valcovitý tvar a kompaktné rozmery zariadenia s hmotnosťou len 890 gramov umožňujú jeho jednoduché vloženie do batohu. V prípade núdze používateľ jednoducho otočí spodným ovládačom, čím sa aktivuje nafúknutie balónika poháňaného héliom. Používateľ potom vytiahne priviazaný balón a nechá ho vznášať sa až do výšky 45 metrov priamo nad ním, pričom jeho presnú polohu jasne označí ľahko viditeľná svetlooranžová farba balónu.

SOS balón Airmaker R.One.

Základná jednotka R.One je vybavená integrovaným klipom v tvare karabíny určeným na pripevnenie zariadenia ku kotvovému bodu, ako je skala alebo konár stromu, aby nespadlo zo skaly, neodfúklo ho pri silnom vetre alebo sa inak nestratilo z miesta. Balón je navrhnutý tak, aby zostal vo vzduchu až tri dni, čo záchranárom poskytne čas na jeho identifikáciu a na to, aby sa dostali k obeti.

SOS balón Airmaker R.One.

SOS balón R.One nie je určený na opätovné použitie. Namiesto toho spoločnosť Airmarker tvrdí, že majitelia môžu po nasadení poslať svoju jednotku späť na výmenu za „špeciálnu cenu“. Model R.One sa pritom už dá predbežne objednať za cenu 199 euro. Spoločnosť Airmarker začala výrobu minulý mesiac a prvé dodávky plánuje začať v apríli. V budúcnosti plánuje aj uvedenie špecifickejších modelov zameraných na aktivity, ako sú vodné športy.

SOS balón Airmaker R.One.