Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VR platforma C-Infinity je navrhnutá tak, aby hráčom nebolo nevoľno

VR platforma C-Infinity je navrhnutá tak, aby hráčom nebolo nevoľno
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Akokoľvek realistické a pohlcujúce môžu byť hry vo virtuálnej realite (VR), u mnohých ľudí vyvolávajú pocity nevoľnosti z pohybu. Nová VR platforma C-Infinity tomu údajne zabráni tým, že lepšie zapojí telo používateľa do akcií svojho virtuálneho avatara.

VR platforma C-Infinity, ktorú vyrába americká spoločnosť NeuroSync Laboratories, sa z pohľadu hardvéru v podstate skladá zo stojana, ktorý je vybavený senzormi, operadla, opierky nôh a dvoch podrúčok s integrovanými ovládačmi pre každú ruku. Výrobca tvrdí, že platforma je kompatibilná so všetkými počítačmi, systémami PlayStation VR a náhlavnými súpravami VR, spolu s viac ako 11 000 hrami. Funguje pritom aj s upravenými hrami, ktoré nie sú špecifické pre VR.

VR platforma NeuroSync C-Infinity.

Používatelia sa pohybujú vpred potiahnutím dvoch ovládačov, pohybom vzad ich stláčaním a otáčaním hornej časti tela v požadovanom smere. Podľa spoločnosti NeuroSync tieto konkrétne pohyby vytvárajú signály v somatosenzorickej kôre mozgu. Pretože motorická kôra je umiestnená hneď vedľa somatosenzorickej kôry, zachytáva časť týchto signálov.

Keď vizuálna kôra spracováva v reálnom čase obrazy pohybov používateľa vo virtuálnom prostredí, tieto informácie sa synchronizujú so signálmi prijímanými motorickou kôrou. Tvrdí sa, že týmto spôsobom platforma C-Infinity rieši problém kinetózy. Naproti tomu v konvenčných VR systémoch sa u niektorých ľudí vyskytujú problémy, keď to, čo mozog „vidí“, nezodpovedá tomu, čo vníma jeho telo.

VR platforma NeuroSync C-Infinity.

Navyše je možné systém nastaviť v relatívne malých priestoroch v priebehu 10-tich až 15-tich minút. Váha VR platformy je 48 kilogramov a môže podporovať používateľov s hmotnosťou až 181 kilogramov.

VR platforma NeuroSync C-Infinity je momentálne súčasťou už financovanej startup kampane na portáli Kickstarter. Získať sa dá za príspevok v sume od 799 dolárov (približne 743 euro). Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bude až 1 999 dolárov (asi 1 860 euro). Ak všetko pôjde podľa plánov výrobcu, dodávka by sa mala začať v priebehu mája tohto roku.

VR platforma NeuroSync C-Infinity.