Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lego vzdáva hold instantnému fotoaparátu Polaroid OneStep SX-70

Lego vzdáva hold instantnému fotoaparátu Polaroid OneStep SX-70
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Projekt z fanúšikovskej platformy Lego Ideas sa chystá oživiť klasiku zo 70. rokov, ikonický instantný fotoaparát Polaroid OneStep SX-70 prostredníctvom súpravy 516 kociek.

Instantný fotoaparát Polaroid SX-70 bol uvedený na trh v roku 1972 zakladateľom spoločnosti Edwinom H. Landom a hoci bol dosť drahý, okamžite sa stal hitom. Výrazne lacnejšia verzia s názvom OneStep nasledovala v roku 1977 a je to tento model Polaroid OneStep SX-70, ktorý inšpiroval Lego Ideas.

Súprava Lego Ideas Polaroid OneStep SX-70.

Nápad na tento projekt prišiel od hostiteľa kanála YouTube Marca z MinibrickProductions, ktorý povedal: „Od návrhu po dokončenie OneStep to trvalo niečo vyše mesiaca. Vlastne som ho začal navrhovať na dovolenke vo Francúzsku, pretože som sa nevedel dočkať, až ho postavím. Vždy sa mi páčil dizajn Polaroid OneStep. Je neuveriteľne ikonický a všade sa objavuje!“

Súprava Lego Ideas Polaroid OneStep SX-70.

516-dielna konštrukcia má funkčný hľadáčik s dúhovým pruhom Polaroid, ktorý sa tiahne cez hornú časť tela, a je tu volič expozície a červené tlačidlo spúšte. Balík Time-Zero Supercolor Land Film je tiež vyrobený z kociek Lego a obsahuje tri kreslené „fotky“, vrátane jednej fotky Edwarda H. Landa, ktoré je možné vložiť do fotoaparátu cez dvierka filmu vpredu a vysunúť, keď je stlačené tlačidlo.

Súprava Lego Ideas Polaroid OneStep SX-70.

Projekt Lego síce nefunguje ako instantný fotoaparát, čo je možno škoda, no takáto zostava by stála oveľa viac ako maloobchodná cena novej súpravy 79,99 USD (približne 73 EUR). Lego sa však rozhodlo vyťažiť maximum zo svojej nefunkčnej povahy, a to prostredníctvom marketingovej kampane „vedenej fotografovaním“, ktorá „zahŕňa nálepku „NOT SHOT ON LEGO Polaroid Camera“, ktorá je nalepená na fotografie na prekvapivých miestach, čím sa nenápadne každá vytvorená instantná fotografia stáva súčasťou kampane“.

Súpravu Lego Ideas Polaroid OneStep SX-70 je možné predbežne objednať už teraz a začne sa predávať od 1. januára 2024.

Súprava Lego Ideas Polaroid OneStep SX-70.