Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malý ďalekohľad eVscope s veľkými funkciami pre nadšencov astronómie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Inštitút SETI v spolupráci s francúzskou firmou Unistellar uviedol nový malý astronomický ďalekohľad eVscope, ktorý funguje ako nástroj pre získavanie dát od amatérskych astronómov. Reflexný ďalekohľad s priemerom 11,4 centimetra v sebe kombinuje pokročilú optiku so sieťovou technológiou, ktorá umožní amatérom spoločne pracovať na astronomických pozorovaniach, ktorých údaje zásobujú centrálnu databázu.

Malé a prenosné astronomické ďalekohľady prinesú skvelú zábavu, no ich problémom je, že majú malý rozsah a veľmi obmedzené možnosti prijímania svetla. Model ďalekohľadu eVscope je však navrhnutý tak, aby aj v ľahkom a prenosnom dizajne dokázal posunúť zážitky z pozorovaní hviezd na novú úroveň. Slúžia k tomu tri funkcie, ktoré mu dodajú vlastnosti väčších astronomických ďalekohľadov, vrátane schopnosti spájania síl s inými ďalekohľadmi eVscope.

Inštitút SETI v spolupráci s firmou Unistellar predstavil nový malý astronomický ďalekohľad eVscope, ktorý amatérom prináša viaceré zaujímavé funkcie.

Prvou pokročilou funkciou je Enhaced Vision, ktorá využíva technológiou zosilnenia prijímaného svetla pre dosiahnutie jasnejších a farebnejších záberov s ostrým zobrazením, podobne ako je tomu pri nástrojoch so širšou clonou. Daňou za túto schopnosť je niekoľko sekundové oneskorenie, pretože eVscope zhromažďuje a spracováva svetlo.

Druhou funkciou je Autonomous Field Detection (AFD), ktorá nahrádza tradičný rovníkový systém držiaku oveľa jednoduchším dvojosovým azimutovým držiakom. Prostredníctvom systému GPS a pripojenia k databáze desiatok miliónov nebeských objektov sa ďalekohľad dá nielenže automaticky naviesť na konkrétny objekt, ale automaticky ho identifikuje a zistí jeho názov.

Zľava do prava: Franck Marchis (CSO a astronóm z inštitútu SETI), Arnaud (predseda a CTO), Laurent (CEO) na demonštrácii prototypu eVscope v Aix-en-Provence vo Francúzsku, jún 2017.

No najzaujímavejšou funkciou je zrejme takzvaný Campaign Mode. Tento režim vyvinul inštitút SETI a umožňuje skupinám amatérskych astronómov spolupracovať na koordinovaných projektoch. Po aktivácii režimu sa zhromažďujú obrazové dáta z rôznych ďalekohľadov eVscope a odovzdávajú sa do centrálnej databázy inštitútu SETI v Silicon Valley. Zábery sa stanú súčasťou rastúceho úložiska údajov pre konkrétne pozorované objekty, ktoré sú označené dátumom, časom a miestom. Podľa vyjadrenia spoločnosti Unistellar by tieto informácie mohli byť použité ako súčasť siete pre hľadanie potenciálne nebezpečných asteroidov.

Prototyp astronomického ďalekohľadu Unistellar eVscope je v súčasnosti testovaný v inštitúte SETI, zatiaľ čo parteri hľadajú finančné prostriedky na vytvorenie novej komerčnej verzie pre širokú verejnosť a pripravujú sa na spustenie start-up kampane.

Astronomický ďalekohľad eVscope by sa na jeseň mal stať súčasťou start-up kampane.