Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový formát od Google uľahčuje divákom a tvorcom prácu s VR obsahom

Nový formát od Google uľahčuje divákom a tvorcom prácu s VR obsahom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedným z najjednoduchších a obľúbených spôsobov, ako sa ponoriť do prostredia virtuálnej reality (VR) je prostredníctvom 360 stupňových videí, ktoré ľudia zverejňujú napríklad cez Facebook alebo YouTube. Spoločnosť Google sa však rozhodla používateľom ponúknuť ešte jednoduchší spôsob pomocou nového formátu VR180 pre tvorcov a divákov VR obsahu.

Už podľa názvu sa dá zistiť, že plný 360 stupňový zážitok je znížený na polovicu, takže vidíte len to, čo je pred vami, aj keď v uhle pohľadu 180 stupňov. Hoci sa nový formát VR180 môže javiť ako zhoršenie oproti jestvujúcemu, malo by byť prezeranie obsahu pre divákov oveľa jednoduchšie, ľahšie sa v ňom zorientujú a aj tvorcovia VR obsahu to budú mať ľahšie pri zázname takéhoto obsahu.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Google prináša nový formát VR180 vysoké rozlíšenie so zameraním sa na to, čo sa deje pred divákom, pričom videá vyzerajú rovnako pekne na veľkom počítači, ako aj na mobilných zariadeniach. Nový formát VR180 bude spočiatku kompatibilný s Google Cardboard, Google Daydream a PSVR, časom sa toho plochejšie video objaví aj na iných zariadeniach a vo vnútri prehliadačov. Vo vyhradených headsetoch pre VR sa 180 stupňové videá zobrazia stereoskopicky vo formáte 3D, takže používatelia môžu získať pocit hĺbky. Nový formát bude podporovať aj živé vysielanie videí v reálnom čase.

Nový formát VR180 prináša vysoké rozlíšenie so zameraním sa na to, čo sa deje pred divákom v rozpätí 180 stupňov.

Čo sa týka tvorcov VR obsahu, nový formát by im mal uľahčiť nastavenie kamery aj celý proces editovania nakrútených videí. K dispozícii bude aj priama podpora pre Adobe Premiere Pro. Spoločnosť Google tiež predstavila nový nástroj pre tvorcov VR obsahu, ktorý ukazuje body najväčšieho záujmu vo VR videách. Ukázalo sa, že používatelia strávia až 75 percent svojho času pozeraním v 90 stupňovom rozmedzí, dokonca aj vtedy, ak majú k dispozícii plne 360 stupňové video. Z tohto pohľadu má teda nový formát VR180 opodstatnenie.

Spoločnosť Googlo oznámila, že kamery pripravené pre formát VR180 budú dostupné do konca tohto roka. Prvé zariadenia by mali pochádzať od výrobcov YI, Lenovo a LG.