Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Microsoft odhalil operačný systém Windows 10 S a notebook Surface Laptop

Microsoft odhalil operačný systém Windows 10 S a notebook Surface Laptop
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Microsoft predstavila nový hardvér a softvér, ktorý je viac zameraný na študentov a učiteľov, a ide teda o akúsi odpoveď spoločnosti na konkurenčný systém Chrome OS. Nový operačný systém Windows 10 S, predvádzaný na novom notebooku Surface, má totiž vstavané nástroje, ktoré umožnia učiteľom a administrátorom jednoduché centrálnu konfiguráciu a nastavenie, či upravenie nastavenia každého zariadenia pre študentov.

Windows 10 S

 

Operačný systém Windows 10 S spúšťa iba aplikácie stiahnuté z online obchodu Windows. Podľa vyjadrenia spoločnosti Microsoft to pomôže zachovať stabilitu zariadení aj pri slabších hardvérových konfiguráciách. Balík Office 365 sa tak v blízkej budúcnosti tiež stane súčasťou obchodu Windows. Okrem toho bude k dispozícii digitálny hub, kde sa učitelia a študenti môžu medzi sebou a s externými odborníkmi systematicky a dynamicky zapojiť do vyučovacej triedy.

Medzi ďalšie softvérové ponuky patrí aj Minecraft: Educational Edition pre študentov, ktorí chcú programovať v zaujímavom prostredí. Microsoft tiež vyzdvihol možnosť použitia headsetu Windows VR a okuliarov HoloLens AR pre nové zážitky počas vyučovania vo virtuálnej a rozšírenej realite.

Prostredníctvom partnerstva s výrobcami, ako sú Acer, Asus, Toshiba a ďalší, by sa mali zariadenia s operačným systémom Windows 10 S predávať od 189 dolárov, pričom v cene bude jednoročné predplatné pre Minecraft: Educational Edition. Kancelársky balík aplikácii Office 365 for Education je bezplatná pre všetkých učiteľov a študentov.

Spoločnosť Microsoft predstavila nový operačný systém Windows 10 S a notebook Surface Laptop

Nový notebook Microsoft Surface Laptop

 

Prvým mobilným zariadením s operačným systémom Windows 10 S sa logicky stala novinka priamo od Microsoftu s názvom Surface Laptop. Je to 13,5 palcový notebook s dotykovým displejom, ktorý má rozlíšenie 2256 x 1504 bodov a jeho pomer strán je 3 : 2. Displej podporuje používanie pera Surface pen.

Surface Laptop môže byť poháňaný procesorom Intel Core i5 alebo i7. Kapacita operačnej pamäte RAM sa pohybuje od 4 GB, 8 GB až do 16 GB. Takisto kapacita vnútorného priestoru je voliteľná, k dispozícii je 128 GB, 256 GB alebo 512 GB variant. Notebook meria v najširšom bode 14,5 milimetra a váži 1,25 kilogramu, takže je dostatočne tenký a ľahký na prenášanie. Batéria by mala údajne poskytnúť výdrž až 14,5 hodiny, čo je naozaj pôsobivé, no až prax ukáže, či tieto tvrdenia neboli zo strany Microsoftu príliš odvážne.

13,5 palcový notebook Surface Laptop má dotykový displej s pomerom strán 3 : 2

K dispozícii je viacero rozširujúcich portov, ako jeden veľkokapacitný port USB 3.0, mini Display Port, konektor pre slúchadlá a nabíjací port Surface Connect. Medzi estetické výhody notebooku patrí podsvietená klávesnica, kovové telo a viaceré farebné varianty: burgundská, zlatá, modrá a platinová.

Ak by používateľom nevyhovoval systém Windows 10 S pracujúci len s aplikáciami z Windows Store, je aj možnosť stiahnutia a nainštalovania si operačného systému Windows 10 Pro, ktorý by mal byť v priebehu tohto roka bezplatný. O tom, koľko bude potom stáť nie je zatiaľ žiadna zmienka.

Surface Laptop je elegantné mobilné zariadenie, ktoré je tenké a ľahké

Základná verzia notebooku Microsoft Surface Laptop s procesorom Intel Core i5 bude stáť 999 dolárov. Cena je to dosť vysoká za zariadenie s obmedzeným operačným systémom, takže notebook zrejme zaujme viac vysokoškolských učiteľov a študentov alebo profesionálov, než učebne pre mladšie deti. Momentálne sa dá Surface Laptop objednať, pričom expedícia prvých kusov je naplánovaná na 15. júna.

K dispozícii je aj farebné prevedenie, ktoré poteší najmä ženy