Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kognitívny systém IBM Watson pomôže Američanom s ich daňami

Kognitívny systém IBM Watson pomôže Američanom s ich daňami
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podávanie daňového priznania je zrejme nočnou morou viacerých ľudí a ako sa tento čas blíži, narastá v nich nervozita. Tento rok by to aspoň pre Američanov mohla byť menej skľučujúca úloha, pretože na pomoc im vyrazil kognitívny systém umelej inteligencie Watson. Spoločnosť IBM sa spojila s daňovou firmou H & R Block a tak systém Watson môže spracovať obrovské množstvo dát súvisiacich s prípravou daňového priznania.

Systém Watson využíva pokročilé algoritmy strojového učenia, ktoré dokážu preberať viac informácií než zvládne ľudský mozog a dokáže nájsť aj také prepojenia medzi rôznorodými bodmi údajov, ktoré by človek prehliadol. Tento systém je využívaný v zdravotníctve, ako poradca pre hotelových hostí alebo komerčných online predajcov.

Teraz svoju pozornosť obracia aj smerom k americkému federálnemu daňovému zákonníku, ktorý obsahuje viac ako 74 000 stránok informácií a každoročne sa pritom udejú tisícky zmien v daňových zákonoch. Zostať v obraze je veľmi náročná úloha pre daňových poradcov, no Watson by v tomto prostredí mal byť ako doma.

Kognitívny systém IBM Watson bude po novom pomáhať Američanom s daňovým priznaním

Kognitívny systém Watson bol vyškolený k pochopeniu daňového systému, ktorý sprevádza tisíce otázok a odpovedí v procese daňového priznania. Daňová firma H & R Block môže cloudový systém Watson zavolať na pomoc pri analýze daní ich klientov s tým, že im poskytne prepojenia medzi príjmami a výdavkami, daňovými úľavami a zaťaženiami, ktoré by inak mohli zostať prehliadnuté. No ľudský faktor ešte stále hrá dôležitú úlohu, konzultant môže hľadať iné možnosti v prospech klienta a spolu tak vedia na obrazovke sledovať rôzne údaje o tom, ako sa daný postup odrazí v daňovom priznaní.

Spoločnosť H & R Block využije silu systému IBM Watson, aby mohla svojim klientom lepšie poradiť v otázkach daňových priznaní

Samozrejme čím viac neurónová sieť Watson získa údajov o daňových zákonoch v priebehu času, tým lepšie dokáže poskytnúť informácie o zrážkach daní v budúcnosti. Aj preto bude IBM a H&R Block naďalej trénovať systém každý rok. Watson bude nasadený do práce v približne 10 000 maloobchodných pobočkách H & R Block po celom USA už od 5. februára. Škoda, že niečo také nemáme k dispozícii aj my na Slovensku.