Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Raspberry Pi Foundation prináša Wi-Fi do mikroovládača Pico

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok uviedla nadácia Raspberry Pi Foundation prvý produkt založený na kremíku, ktorý bol vyvinutý vo vlastnej réžii. Teraz bol mikroovládač Pico vylepšený o zabudovanú Wi-Fi na spúšťanie nových projektov v rámci internetu vecí (IoT).

Od jeho uvedenia na trh v januári 2021 boli vývojárom dodané takmer dva milióny zariadení Pico. Čip mikroovládača RP2040, na ktorom je postavený, a ktorý obsahuje dve 133 MHz jadrá Arm Cortex-M0+, 2 MB pamäte flash, 264 kB pamäte SRAM a množstvo vstupných / výstupných pinov, si údajne „našiel cestu do obrovského množstva produktov tretích strán“.

Nový mikoovládač Pico W, ktorý je určený skôr na ovládanie iného hardvéru než ako samostatný minipočítač, je v podstate rovnaká vývojová doska s rozmermi 51 x 21 mm ako predtým, no pridáva modul Wi-Fi 802.11n, takže tvorcovia projektov už nemusia využívať cenné piny na pripojenie objemného externého sieťového príslušenstva. A existujúce projekty Pico možno vďaka úplnej kompatibilite pinov aktualizovať na novú dosku.

Nadácia Raspberry Pi Foundation pridala do obľúbenej dosky mikroovládača Pico čip Wi-Fi od spoločnosti Infineon, ktorý uľahčuje zostavovanie projektov internetu vecí.

Zaujímavosťou je, že použitý čip Infineon CYW43439 podporuje aj pripojenie Bluetooth 5.2, ktoré zatiaľ nie je na doske Pico W povolené, ale táto situácia by sa mohla v budúcnosti zmeniť. Ako sa dalo očakávať, pridanie bezdrôtového sieťového čipu znamená, že cena mikorovládača Pico W je vyššia ako cena stále dostupného modelu Pico. A to 6 USD za kus namiesto 4 USD.

Odhalené boli aj ďalšie dve vývojové dosky Pico, ktoré sa dodávajú s už pripojenými hlavičkami na pinoch a s novým 3-pinovým ladiacim konektorom. Model Pico H stojí 5 USD, je dostupný už teraz a je v podstate aktualizáciou Pico, zatiaľ čo model Pico WH za 7 USD je ešte vylepšený model Pico W a bude v predaji v auguste.

Vývojová doska Pico W je určená skôr na ovládanie iného hardvéru než ako samostatný minipočítač.