Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IFA Global: Inteligentná kuchyňa Grundig VUX

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ovládať a mať pod kontrolou viaceré spotrebiče v kuchyni je často náročné, no predstavte si, aké by to bolo, keby ste mohli všetko pekne riadiť z jedného miesta. Touto myšlienkou sa zaoberali nemeckí vývojári zo spoločnosti Grundig, ktorí na podujatí IFA Global predstavili inteligentné ovládacie rozhranie VUX, ktoré by vám v budúcnosti mohlo zjednodušiť a spríjemniť váš čas strávený v kuchyni.

Systém VUX umožňuje ovládať kuchynské spotrebiče netradičnou formou, a to prostredníctvom technológie svetelnej projekcie, spojenej s rozpoznávaním a sledovaním pohybov ruky.

„VUX je založený na virtuálnom rozhraní, ktoré používateľovi prináša virtuálne ovládanie. Vďaka tomu sme mohli odstrániť všetky tlačidlá, displeje a otočné vypínače zo spotrebičov a použili sme virtuálne,“ technológiu predstavuje pán Can Vanci, Grundig.

Po novom tak na kuchynskej doske nájdete dotykové ovládanie spotrebičov, ktoré sa na ňu premieta. Túto technológiu sa pritom vývojárom podarilo integrovať priamo do digestora. V ňom je tak nielen projektor, ale aj snímač pohybu, ktorý sleduje a vyhodnocuje pohyby ruky na kuchynskej doske.

VUX využíva podobnú technológiu ako 3D RealSense od Intelu alebo Kinect kamerový systém od Microsoftu. A ako to vlastne celé pracuje?

„Funguje to na princípe projekcie a infračervených senzorov. Senzory si preskenujú pracovnú plochu a tiež skenujú vašu dlaň, zaznamenajú gestá vykonané rukou. Vďaka tomu, pri dotyku s povrchom kuchynskej dosky, sa zadá príkaz do ovládacieho centra a spotrebič začne sám pracovať. Pomocou softvéru systém rozpozná pohyb rukou a prostredníctvom projekcie vám zobrazí ikony na doske, aby ste videli kde máte stlačiť.“

Projektor premieta ikony s ovládaním priamo na štandardnú kuchynskú dosku. Doska by však mala spĺňať určité podmienky.

„Mala by byť matná, pretože prípadné odlesky pri projekcii by mohli pomýliť ovládací systém. Pre docielenie najlepších výsledkov a výkonu by mala byť doska biela, ale je tiež možné použiť iné farby.“

Ovládanie je veľmi intuitívne a zvládnuť sa ho naučiť by nemalo nikomu trvať príliš dlho.

„Zaujímavé je to, že ľudia, ktorí nikdy predtým v živote nepoužívali mobilný telefón s dotykovým displejom sa naučili náš systém oveľa rýchlejšie ovládať ako ľudia, ktorí už predtým smartfón používali.“

Takéto novodobé ovládanie je určite zaujímavé a so sebou si prináša celý rad výhod. Okrem iného aj to, že sa dá kuchynská doska udržovať v čistote, keďže na nej nezavadzajú žiadne vystúpené ovládacie prvky.

„Systém používateľom zaručuje bezpečnosť, flexibilitu, jednoduché a hlavne čisté ovládanie kuchynských spotrebičov. A taktiež prináša úplne nový zážitok pre ľudí v ich vlastnej kuchyni.“

Grundig zároveň predstavil aj malú rodinu kuchynských zariadení, ktoré s týmto systémom dokážu spolupracovať.

„Momentálne systém funguje s digestorom, varnou doskou a umývačkou riadu. Tiež je možné prepojiť len digestor a varnú dosku.“

Keďže sa však pri varení vytvára množstvo pary a tukových usadenín, je otázkou aj to, ako sa s tým vysporiada kamera, vsadená práve do digestora, kde sa pary zberajú.

„Je to pre nás veľká téma, ktorou sa stále zaoberáme. Sme si dobre vedomí, že odsávanie digestora sa nachádza blízko nášho systému. Skúmame pozorne tento druh problému a máme dobré výsledky. Je samozrejmé, že toto bude vyriešené ešte pred spustením sériovej výroby.“

VUX aj napriek tomu, že je ešte prototypom, je už teraz funkčný a po jeho kompletnom doladení by sa mohol stať súčasťou nejednej domácnosti.

„Máme v pláne začať s výrobou približne v polovici roku 2016, prezentované zariadenie je zatiaľ náš prototyp. Ale plne funkčný prototyp. Technicky s ním môžeme spraviť čokoľvek,“ konštatuje pán Can Vanci, Grundig.

Systém VUX prichádza s veľkými ambíciami a postupom času by sa mohol rozrásť i o ďalšie kuchynské spotrebiče. Uvidíme preto, ako sa jeho vývojári popasujú s výzvami, ktoré na nich ešte počas dlhého vývoja čakajú.