Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výnimočná veža z blokov Epiq naskladala budovy v budove

Výnimočná veža z blokov Epiq naskladala budovy v budove
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nedávno dokončená výšková budova Epiq, ktorú spoločnosť Bjarke Ingels Group (BIG) opísala ako „budovy v budove“, má podobu série naskladaných blokov. Nezvyčajný dizajn veže je vhodný pre miestne podnebie a maximalizuje vonkajší priestor a výhľad vedľa veľkého parku v Quite v Ekvádore.

Výšková budova so zmiešaným využitím dosahuje výšku 100 metrov a pozostáva z 24 poschodí, z ktorých väčšinu zaberajú obytné priestory. Spoločnosť BIG ju popisuje ako „vertikálnu štvrť“ a myšlienkou je ponúknuť všetko na jednom mieste. S ohľadom na to obsahuje kancelárie na nižších poschodiach, plus detskú herňu, telocvičňu a strešnú terasu s bazénom, ako aj maloobchodné jednotky a reštauračné zariadenia na prízemí.

Výšková budova z naskladaných blokov Epiq.

Jednotlivé bloky sú starostlivo usporiadané tak, aby maximalizovali výhľad a vytvorili vonkajšie terasy, ktoré sú doplnené balkónmi rôznych veľkostí, vďaka čomu majú všetky byty prístup do nejakého vonkajšieho priestoru. Blokový systém pomáha tiež znižovať príjem solárneho tepla a minimalizovať potrebu používania klimatizácie, zatiaľ čo keramická fasáda sa prikláňa k miestnej architektúre z koloniálnej éry.

Výšková budova z naskladaných blokov Epiq.

„Keramické dlaždice sa bežne používajú v architektúre mesta Quito, pričom kupolové strechy mestských katedrál a starých koloniálnych budov sú pokryté miestnymi dlaždicami,“ vysvetľuje developer Uribe Schwarzkopf. „Na fasádu Epiq spoločnosť BIG použila matné pigmentované cementové dlaždice nanesené na budove vo vzore rybej kosti ako súčasnú interpretáciu tohto stavebného dedičstva. Budova sa javí ako jednotná silueta z celého parku, ale z bližšej vzdialenosti sa čoraz viac rozplýva do jednotlivých zväzkov, obložených štyrmi rôznymi odtieňmi červených cementových dlaždíc.“

Výšková budova z naskladaných blokov Epiq.

Výšková budova Epiq sa tiež môže pochváliť niektorým pozoruhodným ekologickým dizajnom, vrátane čistiarne vody, skladovania a využívania dažďovej vody, plus použitie recyklovaných materiálov v stavebníctve a energeticky úsporných spotrebičov inštalovaných v celom objekte.

Výšková budova z naskladaných blokov Epiq.