Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung ukázal Európe svoju inovatívnu elektroniku a spotrebiče pre rok 2017

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká výstava CES priniesla tento rok veľa noviniek aj v bielej a čiernej technike. Svoje vie o tom i juhokórejský výrobca Samsung. Ten si na tento rok pripravil viacero zaujímavých inovácií. No a tým, ktorí ich nestihli vidieť v Las Vegas ich priniesol aj do Európy, priamo do španielskej Barcelony. A tak sme sa boli na ne ešte podrobnejšie pozrieť.

V rámci domácej zábavy si zrejme každý z nás potrpí nielen na veľkú obrazovku, ale dôležitým faktorom pri výbere televízora je aj jeho schopnosť zobraziť živé a čo najvernejšie farby. Už nejaký ten rôčik sa o to snažia televízory s technológiou Quantum Dot, ktorá je aj súčasťou televízorov Samsung. Tá je založená na nano-kryštálových polovodičoch, ktoré prenášajú rôzne farby svetla podľa ich veľkosti.

Juhokórejským vývojárom sa však s použitím špeciálnej zliatiny kovov podarilo už existujúcu technológiu ešte o niečo vylepšiť a tak ju implementovali aj do nových televízorov. Tie dostali označenie Q-LED (kvé led alebo ak chcete kjú-led) a môžu sa pochváliť lepšími vlastnosťami obrazového panelu.

Samsung vylepšil svoju technológiu Quantum Dot a predstavil nové televízory QLED

„Jednou z tých vlastností je svietivosť toho samotného panelu, kde sa mení svietivosť z doterajších 1000 nitov. Nové QLED dosahujú až 2000 nitov. Čo je taktiež dôležité, je vlastne zobrazenie farebného spektra a všetkých farieb. Aj pri tej vysokej svietivosti tých 2000 nitov dokáže ten televízor vlastne zobraziť kompletne všetky farby farebného spektra, čiže 100 percentné vlastne farebné spektrum,“ hovorí pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ & SK.

Inak povedané, nové „kvantové body“ zobrazia hlbšiu čiernu a bohaté farebné detaily bez ohľadu na to, ako svetlá alebo tmavá je zobrazená scéna, alebo či používateľ pozerá obsah v osvetlenej či tmavej miestnosti. Po novom je farebná stálosť a svietivosť zachovaná aj pri sledovaní z väčších pozorovacích uhlov. Takže farby už neblednú. Inováciou je pritom aj to, že zážitok z pozerania dokonca nerušia ani zväzky rôznych káblov, ktoré inak bežne trčia z iných typov televízorov.

Nové QLED televízory dokážu podať živé farby za akýchkoľvek svetelných podmienok

„Samotný televízor je vlastne samotný iba panel, zatiaľ čo všetky tie, by som povedal, elektronika a všetky konektory sa nachádzajú v samostatnej krabičke. Televízor s touto krabičkou je pripojený tenkým pol milimetrovým priesvitným transparentným káblikom.“

Ide o optický kábel, cez ktorý sa prenášajú úplne všetky digitálne audio aj video údaje. Toto
riešenie zrejme príde vhod, pokiaľ sa používateľ rozhodne zavesiť televízor na stenu a nemá na nej prípravu pre káble. Navyše v tomto prípade podáva výrobca pomocnú ruku aj v tom, že držiak na stenu zabudoval už priamo do tela televízora.

Televízory Samsung QLED

Inovácií sa dočkalo aj diaľkové ovládanie. Inteligentné funkcie tak sprostredkuje ovládač One Remote, ktorý môže používateľ využiť aj pre rôzne pripojené zariadenia.

„Dokáže vlastne tým diaľkovým ovládačom ovládať základné funkcie tých zariadení, či už je to nejaký set-top box, či už je to nejaké domáce kino, Blu-ray prehrávač alebo nejaká hracia konzola,“ dodáva pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ & SK.

Televízory Samsung QLED

K televízorom patria už neodlučiteľne aj Blu-ray prehrávače. Tie z juhokórejskej dielne sú však, okrem prehrávania obsahu v rozlíšení 4K, schopné aj nových funkcií. Tak napríklad cez taký model M9500 si používateľ dokáže pozerať svoj obľúbený film nielen na televízore, ale aj na mobilnom zariadení. A ďalšou novinkou pre tohtoročný model je tiež pridanie podpory pre prezeranie 360 stupňových fotografií a videí.

4K UHD Blu-ray prehrávač Samsung M9500

Popri vylepšenom obraze však Samsung nezabudol ani na poriadne ozvučenie. O to sa postará vlastná technológia Ultra High Quality, v skratke UHQ, ktorá dokáže z ľubovoľného zdroja s 8 až 24 bitovým zvukom vytvoriť až 32 bitový zvuk. Znamená to, že zvýši jeho kvalitu. Medzi prvé lastovičky s touto technológiou patrí i soundbar MS750 so zabudovaným subwooferom a bezdrôtový reproduktor H7 v jednoduchom štýlovom dizajne s dvomi otočnými ovládačmi.

Soundbar MS750 so zabudovaným subwooferom

Bezdrôtový reproduktor Samsung H7

Juhokórejský Samsung je okrem čiernej techniky známy aj tou bielou. I v tomto smere sa v Barcelone objavilo viacero zaujímavých noviniek. Tak napríklad nový robotický vysávač VR7000. Ten sa so svojou výškou len 97 milimetrov dostane aj na ťažko dostupné miesta. Špinu pritom vysaje s 20 wattovým sacím výkonom. Zaujímavé je však to, že ho dosiahol i vďaka cyklónovému vysávaniu.

„Predovšetkým ten vysávač nestráca sací výkon a ten sací výkon je trvalý. Po druhé jednoduchosť vysypávania a vôbec operácie s tým vysávačom. Neriešime vrecká, riešime iba vyprázdnenie nádoby. Ale má aj špeciálnu kefu, na ktorú sa nenamotávajú chlpy od našich domácich miláčikov a tak ďalej,“ hovorí pán Michal Kollár, Samsung Electronics CZ & SK.

Robotický vysávač Samsung Powerbot VR7000

Pre gazdinky, ktoré sa ešte stále s robotickými vysávačmi nekamarátia, pripravili Juhokórejci svoj vôbec prvý bezdrôtový tyčový vysávač, s odnímateľným telom pre vysávanie ťažko dostupných miest, ako aj s vymeniteľnými batériami.

Samsung predstavil aj svoj prvý tyčový vysávač

Keď zasa príde čas na špinavú bielizeň, vhodným pomocníkom by sa mohla stať nová kombinovaná práčka so sušičkou AddWash, so známymi inovatívnymi druhými dvierkami, ktoré potešia najmä zábudlivcov.

„Vďaka vlastne týmto druhý dvierkam môžeme kedykoľvek pridávať bielizeň počas prania. To znamená také tie zabudnuté ponožky, zabudnutú spodnú bielizeň môžeme kedykoľvek prihodiť. Nemusíme čakať na ďalšiu várku. Tým šetríme čas aj peniaze,“ dodáva pán Michal Kollár, Samsung Electronics CZ & SK.

Modelový rad práčiek Addwash sa rozrástol o verziu práčky so sušičkou

Z vystavovaných domácich spotrebičov zaujala ešte aj chladnička Family Hub s veľkým dotykovým displejom, ktorá by sa mohla, vďaka svojim funkciám, stať interaktívnym a zábavným centrom celej rodiny. Vyzerá to teda tak, že sa výrobca Samsung v oblasti čiernej a bielej techniky na tento rok pomerne dobre pripravil. Bude teda zaujímavé sledovať, ako to ocenia spotrebitelia.

Chladnička s veľkým dotykovým displejom Family Hub