Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prehľad najzaujímavejších technológií a zariadení z veľtrhu IFA 2016 – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na tohtoročnej výstave IFA niektorí výrobcovia bielej techniky predstavili chladničky, ktoré si svoj život bez internetu už predstaviť nevedia. Ku chladničkám sa pridali aj iné šikovné spotrebiče pre zariadenie inteligentnej domácnosti.

Samsung Electronics predstavil Európe edíciu dvojdverových chladničiek Family Hub. Tie sa okrem iných technológií vyznačujú najmä zabudovaným 21,5 palcovým dotykovým displejom. Slúži ako interaktívna rodinná nástenka, na ktorej sa dajú zobraziť fotografie, poznámky či kalendár s termínmi. Displej môže slúžiť aj pre prehrávanie televízneho programu alebo streamovanie obľúbenej hudby. No a nechýba mu ani prehľad najaktuálnejších správ priamo z internetu.

K Samsungu sa pridal aj LG, spoločnosť predstavila svoju vlastnú dvojdverovú chladničku Smart InstaView so zabudovaným dotykovým displejom. Tento môže byť však aj priehľadný, pre zviditeľnenie obsahu chladničky. No zároveň dokáže zobrazovať informácie o dátume spotreby alebo poznámky používateľa k uloženému jedlu. Displej okrem toho slúži aj ako plnohodnotný tablet s operačným systémom Windows 10 spolu s hlasovým ovládaním Cortana. Rovnako sa teda dá využiť na sledovanie správ z internetu a ďalších multimédií.

LG predstavil chladničku Smart InstaView s dotykovým displejom, ktorý slúži aj ako plnohodnotný tablet s Windows 10

Svoju predstavu o inteligentnej domácnosti má aj japonský Panasonic. Ten predstavil svoju víziu Future Lifestyle so zaujímavými prvkami, ktoré na prvý pohľad nie sú viditeľné. Patrí medzi ne nábytok do obývačky s vitrínami pre knihy, vázy a iné predmety, ktoré zakrýva posuvný priehľadný sklenený panel. No nie je to len také obyčajné sklo, šmahom ruky sa totiž dokáže premeniť na OLED televízor.

Milovníkom zlatého moku môže zase poslúžiť inteligentný vínny kabinet s prehľadným displejom, ktorý zobrazuje teplotu a vlhkosť v jednotlivých policiach vo vnútri. Dotykom prsta sa na displeji zobrazia informácie o uloženej fľaši a používateľ si môže prečítať aj recept pre vhodné jedlo priamo k vybranému nápoju.

A inováciu si prináša aj pracovná doska kuchynskej linky, ktorej tajomstvom je dômyselne ukrytý varič. Ten automaticky rozpozná, kde sa nachádza hrniec, ktorý treba ohriať. Podobným spôsobom funguje aj kuchynský stôl, ktorý počas konverzácie prihrieva jedlo na tanieri.

V rámci konceptu Future Lifestyle mali návštevníci veľtrhu IFA možnosť vidieť aj pokročilý robotický systém Laundroid. Vďaka nemu už nemusí používateľ vypratú bielizeň triediť a skladať. Laundroid si pomocou 3D skenerov a softvéru dokáže sám zanalyzovať, o aký kus oblečenia ide a podľa toho zvolí správny spôsob zloženia, ktoré následne automaticky aj vykoná.