Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Katare vybudujú demontovateľný futbalový štadión z prepravných kontajnerov

V Katare vybudujú demontovateľný futbalový štadión z prepravných kontajnerov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na výstavbu futbalových štadiónov sa vynakladajú obrovské finančné prostriedky, no tieto priestory si ťažko nájdu iný spôsob využitia. Pred podujatím FIFA World Cup 2022 v Katare však boli odhalené návrhy pre modulárny štadión postavený z prepravných kontajnerov, ktorý sa dá demontovať a rekonštruovať v inej podobe na inom mieste.

Modulárny štadión Ras Abu Aboud navrhlo španielske architektonické štúdio Fenwick Iribarren Architects a ako primárne stavebné bloky využíva prepravné kontajnery. Vyrastie v blízkosti prístavu Doha v Katare, no jeho špeciálne riešenie poslúži aj praktickým účelom. Každý z prepravných kontajnerov bude obsahovať vybavenie, ako sú odnímateľné sedadlá, koncesné stánky, toalety a po skončení pohára sa môže demontovať, odstrániť a postaviť v inej podobe niekde na inom mieste.

V Katare vybudujú prvý modulárany demontovateľný futbalový štadión na svete.

Takto by modulárny štadión mohol putovať do ďalších krajín na futbalové majstrovstvá sveta. Demontovateľný futbalový štadión Ras Abu Aboud bude mať celkovo 40 000 miest a mal by byť dokončený v roku 2020. Organizátori podujatí dúfajú, že sa stane vzorom pre trvalú udržateľnosť, pokiaľ ide o dizajn štadióna.

Modulárny štadión Ras Abu Aboud ako primárne stavebné bloky využíva prepravné kontajnery.

Vďaka systému stavebných blokov z prepravných kontajnerov však štadión nemusí slúžiť len pre futbalové zápasy na majstrovstvách sveta. Podľa potrieb sa dá demontovať a postaviť v inej lokalite do formy aj viacerých menších športových štadiónov, či môže poslúžiť pre rôzne kultúrne podujatia, ako sú koncerty alebo hudobné festivaly. Dizajn modulárneho štadióna Ras Abu Aboud sa tak môže stať vzorom pre organizátorov veľkých udalostí, ktoré sledujú diváci z celého sveta.

Demontovateľný futbalový štadión Ras Abu Aboud bude mať celkovo 40 000 miest a mal by byť dokončený v roku 2020.