Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný systém na diaľku zakúri, vypne svetlo či otvorí garáž kuriérovi

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
9. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mať svoje vlastné miesto na oddych a najlepšie v prírode, je snom viacerých. Nakoniec Slovensko má pomerne silné korene v chatárčení. No mnohí z nás majú radi aj pohodlie a nie každému vyhovuje prísť do studeného objektu a čakať kým sa rozkúri, zvlášť v zime. A ani nemusí, máme predsa technológie, ktoré nás k tomu pohodliu posunú. Na mysli mám také diaľkové kúrenie, ktoré už funguje aj v mnohých domácnostiach. Dnes mám pre vás jedno naozaj zaujímavé od odborníkov z Thermo Control. Funguje totiž na známej bezdrôtovej sieti Zigbee, ktorú len tak niečo nezaskočí a je mimoriadne jednoduché na ovládanie a aj na inštaláciu, už aj do fungujúcich domácností. No nemusí to skončiť len pri diaľkovom kúrení.

Vyraziť na chatu, cestovať k nej zopár hodín, a potom ju ešte nejaký čas ladiť do izbovej teploty, asi nechce veľa ľudí. Aj keď je kúrenie drevom istou romantikou, pocit pohodlia býva zväčša silnejší. Odborníci z Thermo Control sa preto rozhodli pomáhať ľuďom s tým, aby sa o svoje objekty dokázali starať aj na diaľku. A nemusí to byť len víkendová chata, ale aj denne obývaná domácnosť.

„Žijeme v digitálnej dobe, v ktorej nám práve technológie majú zjednodušiť život. Chceme ich mať k dispozícii takmer kdekoľvek a rovnako aj prehľad o tom, čo sa s nimi deje. No a tým centrálnym ovládačom je v tomto smere mobilný telefón. Preto sme sa aj my rozhodli priniesť ľuďom riešenie, vďaka ktorému môžu veci vo svojich nehnuteľnostiach riadiť tak, ako keby tam práve boli, aj keď sú od objektu vzdialení,“ hovorí Zdeněk Svoboda, obchodný riaditeľ, Thermo-control SK.

Či je to riadenie kúrenia, osvetlenia, ohrevu úžitkovej vody, prípadne sledovanie bezpečnosti svojho majetku, všetko to v sebe má práve systém SALUS SMART HOME. Ide akoby o server, ktorý si pomocou bezdrôtových senzorov zbiera informácie z daných miestností, vyhodnotí ich a následne všetko zariadi tak, ako mu to určil používateľ.

„SALUS SMART HOME bol vyvinutý, aby efektívne riadil energie a ich spotrebu, najmä pri vykurovaní. Je pritom jedno, či ide o teplovodné podlahové alebo radiátorové, prípadne elektrické alebo fan coilové vzduchové vykurovanie. Základom systému je internetová brána, ku ktorej sa pripájajú jednotlivé prvky systému. SALUS SMART HOME je možné použiť pri budovaní novostavby alebo rekonštrukcie, ale aj do existujúceho vykurovania.“

V nadväznosti na internetovú bránu sa potom jednotlivé miestnosti vybavia inteligentnými termostatmi. Tie môžu byť káblové na 220 Voltov, ale aj bezdrôtové. Dajú sa samozrejme programovať priamo cez ich tlačidlá, ale aj cez mobilnú aplikáciu. No a okrem teploty dokážu sledovať aj vlhkosť. Znamená to, že pri nadmernej vlhkosti môže systém sám prevetrať priestor, ak má k dispozícii ventilátor, prípadne rekuperáciu, a zabráni tak tvoreniu plesní.

„Všetky termostaty majú v sebe inteligenciu a dokážu sa naučiť ako priestor funguje, kedy a ako vychladne. Skôr ako sa tak stane, pošlú ovládacej jednotke informáciu o tom, že je treba aktivovať zdroj kúrenia. Ak ide o radiátory, automaticky sa otvoria alebo uzatvoria termostatické hlavice. Rovnako máme systém pre podlahové vykurovanie, kde sa dajú jednotlivé okruhy v rozdeľovači, keď je ich v jednej miestnosti viacej, spojiť do jednotlivých vykurovacích zón, ako napríklad obývačka alebo kúpeľňa.“

Práve chaty sa však často spoliehajú na elektrické kúrenie. Či už na podlahové, v podobe vykurovacích fólií, na infražiariče alebo aj na konvektory, či olejové radiátory. V tomto prípade majú odborníci z Thermo Controlu k dispozícii miniatúrne, až 16 Ampérové relé. To sa zmestí dokonca aj do existujúcej zásuvky, takže netreba ťahať žiadnu novú kabeláž a na základe pokynov internetovej brány potom spustí chod elektrospotrebiča.

„Rovnako je možné na diaľku riadiť aj spínanie bojlera s ohrevom vody a keď prídete na chatu, bude už voda teplá. No zároveň sme mysleli aj na bezpečnosť. Napríklad v súvislosti s únikom vody. K dispozícii je nielen snímač, ktorý to zistí, ale zároveň dokážete pomocou nášho systému, i na diaľku, tiež zastaviť hlavný prívod vody, pomocou riadeného dvojcestného alebo trojcestného ventilu,“ dodáva Zdeněk Svoboda, obchodný riaditeľ, Thermo-control SK.

No a k bezpečnosti patrí aj dymový snímač, pre riziko požiaru, ďalej snímač pohybu a tiež okenné a dverové snímače. Tie tak môžu fungovať nielen na sledovanie zabezpečenia majetku, ale pomôžu tiež strážiť únik tepla, tým, že vypnú kúrenie v danej miestnosti, ak je v nej otvorené okno. Výhodou celého systému je však okrem iného najmä to, že každý jeden jeho komponent má zároveň aj schopnosť zosilniť signál v jeho blízkosti.

„Sieť Zigbee je už sama o sebe spoľahlivým komunikačným prostredím. No práve jednotlivé komponenty SALUS SMART HOME jej stabilitu a dosah ešte zvyšujú. Každý prvok, ktorý je napájaný z elektrickej siete, slúži zároveň ako opakovač alebo teda repeater signálu. Dokážeme tak vytvoriť naozaj spoľahlivú a rozsiahlu sieť aj v členitých objektoch. Kolegovia napríklad inštalovali systém v historickom kaštieli a najvzdialenejší termostat sa nachádzal v uzatvorenom priestore až 50 metrov od internetovej brány. No a v otvorenom priestranstve všetko bez problémov fungovalo aj pri vzdialenosti až 300 metrov medzi bránou a posledným komponentom. Zároveň je veľkou výhodou systému aj to, že jeho inštalácia je pomerne jednoduchá a vcelku rýchla,“ vysvetľuje Jaroslav Debnár, riaditeľ, DDS Digital.

Inteligentný systém SALUS SMART HOME je pritom jednoduchý aj na používanie, a to priamo fyzicky na mieste inštalácie, alebo aj vzdialene cez prehľadnú mobilnú aplikáciu. Má pritom mnohé možnosti nastavenia, ktoré používateľom rozväzujú ruky a dávajú značný priestor na využívanie ovládania viacerých prvkov v dome. Pod rukami odborníkov z Thermo Control sa tak aj z bežnej domácnosti môže doslova razom, bez ťahania novej kabeláže, stať inteligentná.