Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Revolučný vykurovací elektrokotol sa zmestí aj do dámskej kabelky

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
10. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak rozmýšľate nad stavbou domu, prípadne už máte hrubú stavbu, rozhodne ste sa už na začiatku nevyhli rozhodovaniu o tom, aký spôsob vykurovania si zvolíte. Platí to aj v prípade, ak sa rozhodujete vymeniť starý a neefektívny zdroj tepla za inovatívny a ekologický.

Stále je pritom najčastejšou voľbou pohon na plyn alebo elektrinu. A práve tá ma aj väčšiu variabilitu technológií, ktoré pomocou elektriny dokážu ohrievať vodu, napríklad do podlahového vykurovania a tiež do radiátorov. Nie vždy je pritom možné použiť všade tepelné čerpadlo a tak môže vyhrať aj taký elektrokotol. Jeden naozaj revolučný máme dnes pre vás aj my. A určite teraz nikto neuverí, ak povieme, že sa zmestí aj do dámskej kabelky.

Elektrina dnes patrí k najefektívnejším energiám pre vykurovanie. Aj preto sa s ňou odborníci zo slovenskej spoločnosti Donautex-Globus pohrali a využili ju ako palivo pre elektrický vykurovací kotol naozaj miniatúrnych rozmerov. Myšlienka pritom prichádza z vesmírneho a vojenského priemyslu, kde sa podobné zariadenia využívali.

Najväčšia verzia vykurovacieho AT modulu meria len 28 x 8 x 8 centimetrov a podľa tvorcov má neuveriteľný výkon, až 12 kW. Dokáže preto vykurovať až 240 metrov štvorcových podlahovej plochy. Jeho polovičná, 6 kW verzia, pre 120 metrov štvorcových, má len necelých 20 x 8 x 8 centimetrov. No a najmenší kotol Donautex-Globusu, teda skôr kotlíček, ktorý vykúri dokonca 70 metrový byt, či dom, má len 8 x 6 x 6 centimetrov a bez problémov sa tak zmestí aj do dámskej kabelky.

Efektívne AT vykurovacie moduly pritom nepotrebujú žiadnu výnimočnú inštaláciu. Úsporné sú aj preto, že celú ich prácu riadi dômyselná, externá elektronická jednotka. Tá pritom dokáže pre napájanie vykurovacieho zariadenia spracovávať aj energiu zo solárnych, prípadne fotovoltických panelov, čím sa celý systém stáva ešte viac ekologickejším a nezávislejším.

Donautex-Globus pritom plánuje tieto inovatívne zariadenia nielen pre vykurovanie domácností a bytov, ale aj hotelov, reštaurácií a samozrejme kancelárskych budov.