Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Smartfóny Xperia XZ1 a XZ1 Compact s revolučným fotoaparátom Motion Eye

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počuli ste už o televízore, ktorý nemá reproduktor, no napriek tomu sa z neho šíri zvuk? Aj toto sa dalo vidieť na výstave IFA 2017 v stánku japonského Sony. Popri tom si však snažili uchmatnúť časť pozornosti aj dva nové smartfóny v triede vlajkových lodí – XZ1 a XZ1 Compact. Okrem výkonných komponentov dostali do vienka aj technologické inovácie pre snímanie fotografií a videí spolu s unikátnym systémom 3D skenovania objektov.

Xperia XZ1 a XZ1 Compact dopĺňajú o niečo starší model vlajkovej lodi Xperia XZ Premium. Spoločným znakom trojice smartfónov je už tradičný dizajn a rovnaké výkonové parametre, čiže procesor Qualcomm Snapdragon 835.

XZ1 má však oproti staršiemu súrodencovi o niečo menší displej s uhlopriečkou 5,2 palca. Ešte drobnejšia XZ1 Compact, so svojim 4,6 palcovým displejom, by sa zasa mohla dostať do rúk tých, ktorí hľadajú malé, no rýchle mobilné zariadenie bez kompromisov vo výkone.

Najvýraznejším vylepšením si prešiel zadný 19 megapixlový fotoaparát Motion Eye, ktorý získal nový snímač Exmor RS.

„Ten čip je poskladaný tak, že má v sebe nielen snímaciu časť, ale má v sebe aj pamäť. Čiže konštrukčne je stavaný tak, aby priamo to, čo sa sníma na tom čipe, bolo ukladané do veľmi rýchlej pamäte, ktorá je päťkrát rýchlejšia ako akékoľvek pripojenie do ďalších procesorových pamätí alebo do pamäte na karte,“ vysvetľuje pán Rastislav Medveď, Sony Mobile.

Fotoaparát si vďaka tomu prináša viacero šikovných funkcií, ktoré naplno využívajú výkon snímača. Jednou z nich je takzvané prediktívne snímanie, ktoré dokáže vždy držať krok pred samotným používateľom.

„Keď ten fotoaparát deteguje nejaký pohyb pred ním, tak začne automaticky fotiť štyri obrázky za sekundu do medzi pamäte. A ja keď aj neskoro stlačím spúšť a reálne by som neodfotil v danom okamihu danú scénu pohybu, tak ten fotoaparát mi ponúkne štyri obrázky v čase dozadu a môžem si vybrať obrázok, ktorý bol správne odfotený.“

Prediktívne snímanie dokonca automaticky dokáže reagovať aj na úsmev, takže používateľ by nemal prísť o žiaden kľúčový moment. K dispozícii má pritom aj inteligentné automatické zaostrovanie, ktoré zvláda aj náročné kontinuálne fotenie akčných záberov.

„Zhlukové snímanie pri pridržaní spúšte, ktoré urobí až sto fotiek, umožní pri každom zábere zaostriť. A to znamená 10 obrázkov za sekundu, ale každý obrázok je zaostrený,“ dopĺňa pán Rastislav Medveď, Sony Mobile.

Smartfón Sony Xperia XZ1.

Samotné videá nakrúca kamera v rozlíšení 4K pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Funkcia Super Slow Motion však počet snímok za sekundu poriadne zvýši a pomôže vytvoriť veľmi efektívné spomalené videá.

„Ukazuje ľuďom práve to, čo voľným okom nemajú šancu postrehnúť. A preto hovoríme Super Slow Motion a nie Slow Motion, lebo Slow Motion už je známe na trhu, ale Super Slow Motion má 960 framov za sekundu, alebo obrázkov za sekundu. To je naozaj niečo, čo nie je úplne bežné a zďaleka nie je bežné pri hlavne telefónoch,“ hovorí pán Milan Dzilský, Sony Mobile.

Fotoaparát Motion Eye si v modeloch XZ1 prináša aj ďalšiu inovatívnu funkciu pod názvom 3D Creator. Slúži pre jednoduché a rýchle skenovanie 3D objektov, ktoré môžu mať množstvo kreatívnych možností využitia. Podmienkou je, aby používateľ dokázal daný objekt, pri snímaní s fotoaparátom smartfónu, fyzicky obísť.

„Môžeme robiť 180 stupňový, čiže rez tváre. Môžeme robiť kompletnú tvár, celú hlavu. Môžeme robiť 3D sken hocijakého objektu, ktorý vidíme, a samozrejme s tým, že ten objekt musí byť statický. Čiže môžeme vo finále aj pokiaľ máme poslušného psa, ktorý vydrží byť statický, vieme si spraviť aj 3D model vlastného psa,“ dodáva pán Milan Dzilský, Sony Mobile.

No a nemej zaujímavé je aj to, že Xperia XZ1 a XZ1 Compact sa radia medzi prvé mobilné zariadenia na svete, ktoré majú nainštalovaný operačný systém Android 8.0 Oreo.

Smartfóny však neboli jedinými novinkami na výstave IFA 2017 na stánku Sony. Popri nich sa výrobca pochválil aj 77 palcovým 4K HDR OLED televízorom Bravia A1. Ten dostal do výbavy špeciálnu technológiu Acoustic Surface, ktorá premení sklenený panel obrazovky televízora na jeden veľký reproduktor.