Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jeseň očarili nové smartfóny z rodiny Moto a ďalšie prekvapenia od Lenovo

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
28. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Máte radi hrdinov z filmov Hviezdne vojny? A čo takí rytieri Jedi a ich laserové meče? Kto z ich nadšených fanúšikov by si ich nechcel vyskúšať? Vďaka novinke z čínskeho Lenova v oblasti rozšírenej a virtuálnej reality to už nie je žiaden problém. Aj v tomto duchu sa niesla ich účasť na výstave IFA 2017. Noviniek si však priniesli oveľa viac.

Jedným zo zaujímavých smartfónov, ktorý sa do Berlína dostal je aj Moto G5S Plus v celokovovom prevedení. Pochváliť sa môže duálnym fotoaparátom, ktorý je skôr doménou vlajkových lodí. Používa teda dva 13 megapixlové senzory, jeden farebný a druhý čiernobiely.

Fotoaparát sa ich snaží využiť pri špeciálnych režimoch fotenia. Napríklad režim selektívneho zaostrenia pomôže vytvoriť fotografiu, na ktorej si vy vyberiete, na čo bude zaostrené a čo zasa rozostrené.

„Toto všetko si ale viete nastavovať v softvéri telefónu, takže aj po fotke sa s tým viete vyhrať. Ďalšia vec je napríklad selektívna čiernobiela. Môžete si vybrať opäť časť fotky, ktorá má byť farebná a časť fotky, ktorá má byť čiernobiela. No a v neposlednom rade napríklad výmena pozadia. Takže viete si urobiť fotku svoju a viete si tam dať, priamo v telefóne, pozadie niečoho úplne iného. Môžete byť niekde na úplne inom mieste,“ vysvetľuje pán Marek Tóth, Lenovo Slovakia.

Fotoaparát nakrúca aj videá v rozlíšení až 4K. Predná 8 megapixlová kamera zasa poteší fanúšikov selfie a to najmä snímaním panoramatických záberov tak, aby sa do záberu prípadne zmestili aj priatelia a to všetko len z ruky používateľa.

„Nemusíte mať nejaké špeciálne selfie tyčky, niekto vás nemusí druhý fotiť, viete si urobiť naozaj peknú panoramatickú selfie fotku sám.“

Okrem pomerne silnej hardvérovej výbavy má G5S Pluska aj bezdrôtovú technológiu NFC pre bezhotovostné platby a tiež technológiu TurboPower pre rýchle nabíjanie. Smartfónu prináša výhody aj systém Android 7.1.1. a tiež jeho vylepšenie v podobe softvérovej nadstavby s názvom Moto Akcie či Moto Displej.

Smartfón Moto G5S Plus.

Novým prírastkom do rodiny Moto je aj model Z2 Force, ktorý si prináša celokovový dizajn vytvrdený špeciálnym odolným hliníkom. K celkovej odolnosti prispieva aj technológia Moto ShatterShield, ktorá chráni 5,5 palcový AMOLED displej smartfónu pred prasknutím či rozbitím.

Z2 Force je kompatibilný s modulmi MotoMods, ktoré rozširujú funkcie telefónu napríklad o externú batériu, stereo reproduktor či hernú konzolu. Novinkou je modul 360 Camera Moto Mod, ktorý akýkoľvek smartfón Moto Z premení na výkonnú 360 stupňovú kameru.

Ďalšou hviezdou, ktorá na výstave IFA v Berlíne zažiarila, je už štvrtá generácia telefónov Moto X. Vyhotovenie tela zo skla s 3D zakrivením výrobca po prvýkrát doplnil o certifikáciu IP68. X4rka si tak poradí nielen s prachom a dažďovými kvapkami, ale aj s ponorením do vody.

X4rka má tiež fotoaparát s dvomi senzormi, pričom druhý z nich má širokouhlý záber až 120 stupňov. Kamera je pritom navyše aj inteligentná.

„Dokáže vám rozpoznať nejaké zaujímavé známe objekty, ako napríklad sme skúšali na IFA Brandenburská brána. Dali sme na to fotoaparát a priamo v aplikácii fotoaparátu vám vyskočila informácia, že je to Brandenburská brána a dala odkaz na Wikipediu, kde ste mohli získať viac informácií, na čo sa vlastne pozerám,“ dodáva pán Marek Tóth, Lenovo Slovakia.

Medzi ďalšie inovatívne funkcie Moto X4rky patrí aj možnosť pripojenia až štyroch audio zariadení naraz prostredníctvom Bluetooth.

Lenovo si do Nemecka prinieslo aj zariadenie Mirage AR pre zobrazenie rozšírenej reality. Poteší najmä fanúšikov filmovej série Hviezdnych vojen. Tí totiž okrem okuliarov, do ktorých sa vkladá smartfón, nájdu v balení aj funkčnú repliku laserového meča. Stačí si už len nainštalovať aplikáciu Star Wars: Jedi Challenges a môžu sa premeniť na hviezdneho rytiera. Vďaka spolupráci so štúdiami Disney by sa tak mohli postupne objavovať aj ďalšie hry a možno aj ovládače.

Partnerstvo so spoločnosťou Microsoft prinieslo pre zmenu headset pre virtuálnu realitu s názvom Lenovo Explorer Mixed Reality. Okrem zábavného obsahu však používateľ získa aj možnosť prezerania webových stránok, či dokonca môže pristupovať k balíku Microsoft Office v prostredí virtuálnej reality.

No a k mobilnej práci či zábave chce svojou troškou prispieť aj konvertibilný notebook Yoga 920 s voliteľným perom Active Pen 2. Yoga 920 podporuje digitálnu asistentku Cortana, ktorá dokáže rozpoznať hlasové pokyny používateľa až do vzdialenosti 4 metrov, a to aj v pohotovostnom režime. Okrem klasického dizajnového prevedenia bude na výber aj limitovaná Yoga 920 Vibes s ochranným krytom Gorilla Glass, či modely s motívmi Hviezdnych vojen.