Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ENEVATE HD – Energy: Prelomové batérie do mobilných zariadení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej dobe batérie v mobilných zariadeniach ešte stále nevydržia toľko, ako by sme si predstavovali a treba ich častejšie nabíjať. No a keď hovoríme o tom nabíjaní, tak určite niečo trvá. Zmeniť by to však už v blízkej budúcnosti mohla inovatívna a najmä revolučná batéria HD - Energy. Čo všetko dokáže a na čo sa pri nej môžeme tešiť, to sme sa dozvedeli priamo od jej výrobcu.

Spoločnosť ENEVATE vyvíjala nový typ batérií HD - Energy pre mobilné zariadenia 10 rokov a výsledok stojí naozaj za to.

- „Mohli by ste nám prezradiť, v čom sa vaše batérie líšia od bežných?“ pýta sa pán Ľubomír Straka, šéfredaktor, Techpedia.SK.

„Samozrejme, naša spoločnosť vyvinula novú batériu, ktorá je založená na kremíkovej zlúčenine. Batéria má tri zásadné vlastnosti. Prvou je veľmi rýchle dobíjanie. Za 15 minút na plné nabitie alebo len 5 minút pre dosiahnutie 50 percentnej kapacity. Ďalšou vlastnosťou je schopnosť uchovať viac energie pri rovnakých rozmeroch a váhe ako majú bežné batérie,“ vysvetľuje pán Brian Wong, ENEVATE.

Kapacita batérie HD - Energy je teda vyššia o 25 až 50 percent ako pri bežných lítium-iónových batériách.

„Treťou vlastnosťou je funkcia E-Boost. S ňou máte po vyčerpaní batérie možnosť použiť ešte aj rezervu, ktorá pridá navyše 25 percent energie batérie pri nízkom napätí.“

Technológia E-Boost je pritom limitovaná na 50 použití počas celej životnosti batérie, no situácie, keď je mobil úplne vybitý a vy ho naozaj súrne potrebujete, zrejme nie sú na dennom poriadku.

- „Kremík, ktorý máte v batériách sa používa aj pri výrobe procesorov a polovodičov, je ho teda  na svete dostatok pre všetky aplikácie?“

„My používame nižšiu triedu kremíka, ktorý sa v takej miere nevyskytuje v polovodičoch, tam je to skôr vysoká trieda, z ktorej sa spracúva niekoľko percent. Sme tak schopní spracovať viac ako päťdesiat percent kremíka zo surového materiálu, vďaka čomu dosiahneme nižšie výrobné náklady ako pri polovodičoch,“ uzatvára pán Brian Wong, ENEVATE.

Tieto, dalo by sa povedať zázračné, kremíkové batérie HD - Energy by výrobcovia mobilných zariadení mohli začať využívať už v druhom štvrťroku tohto roka. A tak možno už čoskoro nebudeme musieť na plné nabitie našich smartfónov, tabletov, či notebookov tak dlho čakať.