Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najvyššia veterná turbína na svete zachytí vietor v Nemecku

Najvyššia veterná turbína na svete zachytí vietor v Nemecku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Max Bögl Wind oznámila výstavbu najvyššej veternej turbíny na svete, ktorá sa stojí pri nemeckom meste Gaildorf, neďaleko Stuttgardu. Tento obor s tromi listami má výšku stožiara 178 metrov, s celkovou výškou od zeme až po špičku listu turbíny až 264,5 metra.

Nová veterná turbína je súčasťou pilotného projektu štyroch turbínových veterných elektrární. Ostatné majú výšky stožiarov až 155 metrov a všetky turbíny disponujú upravenými GE generátormi 3,4 MW. Súčasťou projektu je aj jedinečný koncept skladovania získanej energie. Ide o takzvanú vodnú batériu, ktorá by mala umožniť turbínam pokračovať v prevádzke v čase, kedy by boli normálne zastavené, napríklad počas silného vetra.

Základy veterných turbín slúžia teda ako pasívna vodná nádrž pre čerpaciu vodnú elektráreň v dolnom údolí, zatiaľ čo posúvajú výšku turbín 40 metrov do neba. Nádrže na vodu, ktoré boli navrhnuté pre 70 MWh kapacity skladovania elektrickej energie, sú napojené podzemným polyetylénovým vpustom na vodnú elektráreň.

Spoločnosť Max Bögl Wind oznámila výstavbu najvyššej veternej turbíny na svete, ktorá sa stojí pri nemeckom meste Gaildorf, neďaleko Stuttgardu.

Pri veterných turbínach pritom každý ďalší meter výšky stožiaru predstavuje predpokladané ročné zvýšenie energetického výnosu až o 1 percento. Vysoká výška tiež prispieva k menším veterným turbulenciám a oveľa lepšiemu zachyteniu vetra listami turbín, čo robí tieto veterné elektrárne mimoriadne vhodnými pre vnútrozemské oblasti, kde je slabšie prúdenie vetra.

Očakáva sa, že pilotný projekt štyroch turbínových veterných elektrární v Gaildorfe začne dodávať elektrinu do siete na začiatku budúceho roka.

Trojlistová turbína má výšku stožiara 178 metrov, s celkovou výškou od zeme až po špičku listu turbíny až 264,5 metra.