Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vibračné vozidlá budú v uliciach miest hľadať geotermálne možnosti

Vibračné vozidlá budú v uliciach miest hľadať geotermálne možnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nové simulačné video od spoločnosti Herrenknecht AG predstavuje jej vozidlá Urban Vibro Truck. Tieto stroje môžu zo svojej strednej časti nasadiť špeciálne zariadenia, ktoré vysielajú seizmické vlny pod mestské ulice, aby preskúmali terén pre možný geotermálny rozvoj.

Rozvoj geotermálnej energie je v plnom prúde. Len pred niekoľkými mesiacmi spoločnosť Google oznámila, že jej moderné geotermálne zariadenie v Nevade je v prevádzke. A minulý mesiac sa tiež ukázalo, že obrovský „jackpot“ geotermálnej energie sa môže nachádzať pod dnom našich oceánov, kde sa stretávajú tektonické dosky.

Základná myšlienka geotermálnej energie spočíva v tom, že vodu vystrelíte hlboko do zeme, kde je horúca. Táto voda zachytáva teplo a vracia sa na povrch, kde ho odovzdáva pracovnej kvapaline, ktorá sa mení na paru, ktorá otáča určitý druh turbíny na výrobu elektrickej energie.

Hoci ide o neuveriteľne čistý spôsob výroby energie, nájsť oblasti, kde sú podzemné zdroje tepla aj geologické podmienky vhodné na využitie, môže byť náročné. Najmä v mestách, ktoré by mohli mať skutočný úžitok z čistej geotermálnej energie, je inštalácia tohto zariadenia úplne iný príbeh.

Zmeniť by to mohli mestské vibračné nákladné vozidlá Urban Vibro Truck od nemeckej spoločnosti Herrenknecht AG, ktorá sa špecializuje na technológiu podzemných tunelov. Vozidlá sa vyvíjajú v spolupráci s Geofyzikálnym inštitútom z Technologického inštitútu v Karlsruhe (KIT).

Každé nákladné vozidlo má osem kolies a systém pohonu všetkých kolies, v ktorom sa predné štyri kolesá môžu pohybovať nezávisle od zadných štyroch. To mu poskytuje výnimočnú manévrovateľnosť v úzkych mestských uliciach. Je tiež vybavené všetkými obvyklými inteligentnými bezpečnostnými prvkami, vrátane systému na sledovanie kolízií a kamerového systému s výhľadom z vtáčej perspektívy. Hmotnosť vozidla je 32 ton, prevádzková hlučnosť 65 dB a dosahuje rýchlosť 40 km / h. Je tiež schválené na používanie na cestách v EÚ.

3D model mestského vibračného nákladného vozidla Urban Vibro Truck od nemeckej spoločnosti Herrenknecht AG.

V čom však tieto vozidlá skutočne vynikajú, je ich schopnosť nasadiť zospodu nárazové zariadenie známe ako „vibrátor P-vĺn“. Toto zariadenie vysiela seizmické vlny do zeme pod sebou a sieť geofónových senzorov zaznamenáva vlny, ktoré sa odrážajú späť, čím poskytuje podrobnú mapu prostredia pod mestami. Tím dúfa, že táto mapa poskytne dostatok údajov na zavedenie geotermálnych systémov do mestského prostredia.

„Nové mobilné vibračné vozidlo Urban Vibro Truck poskytuje široké frekvenčné pásmo s vysokým špičkovým silovým výkonom pri nízkych frekvenciách,“ uviedla spoločnosť. „Vylepšená konštrukcia systému prináša lepšiu kvalitu zdrojového signálu, ktorá vedie k väčšej hĺbke prieniku v porovnaní s najmodernejšími výrobkami.“

Vozidlá sa vyznačujú nielen svojimi špičkovými geotermálnymi vyhľadávacími schopnosťami, ale očakáva sa od nich aj prekonanie byrokratických prekážok.

„Nemecká vláda plánuje identifikovať až 100 potenciálnych lokalít pre geotermálnu energiu,“ povedal Axel Langer zo spoločnosti Herrenknecht. „Keďže seizmické prieskumy sú v Nemecku obmedzené, existuje veľký dopyt po vhodnom vybavení. Mnohé kampane v súčasnosti zlyhávajú kvôli zdĺhavým a komplikovaným regulačným postupom. S naším nákladným vozidlom by sa tieto prekážky výrazne znížili, keďže sa podobá na komunálne vozidlo, a preto je vhodnejšie do mestského prostredia.“

Langer dodal, že vibračné zariadenia na nákladných vozidlách majú prejsť testovaním v spolupráci s KIT v júni tohto roka. Po nich bude nasledovať nasadenie prototypu vozidla v poslednom štvrťroku tohto roka. Ak bude tento test v teréne úspešný, sériová výroba nákladných vozidiel by sa mala uskutočniť začiatkom roka 2025.

Fungovanie nákladných vozidiel si môžete pozrieť v propagačnom videu, ktoré nedávno zverejnila spoločnosť Herrenknecht.