Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Šesťmiestny elektrický Volkswagen je pripravený na éru zdieľanej dopravy

Šesťmiestny elektrický Volkswagen je pripravený na éru zdieľanej dopravy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Volkswagen na tohtoročnom podujatí TechCrunch v Berlíne predstavila svoje prvé šesťmiestne elektrické vozidlo. To sa môže stať súčasťou budúcej mobilnej služby s názvom Moia, ktorá cieli na takzvanú zdieľanú mestskú dopravu.

Služby zdieľanej jazdy majú potenciál výrazne znížiť dopravné zápchy v mestských centrách. Prostredníctvom projektu Moia spolu s navrhnutou elektrickou dodávakou chce Volkswagen túto teóriu previesť do praxe. Podľa vyjadrenia spoločnosti vidí automobilka budúcnosť tak, že do roku 2025 sa bude pohybovať viac ako milión elektromobilov pre zdieľanú dopravu na cestách v Európe a USA.

Projekt Moia vychádza v ústrety zdieľanej doprave tak, že sa zameriava na dve kľúčové oblasti. Jednou z nich sú inteligentné algoritmy, ktoré identifikujú cestujúcich s požiadavkou na presun do rovnakej destinácie. Vyberajú najlepšiu možnú cestu, ktorá sa vyhýba zápcham či iným dopravným obmedzeniam a dokážu tak čo najlepšie využiť všetky vozidlá z flotily na cestách.

Automobilka Volkswagen predstavila svoje prvé šesťmiestne elektrické vozidlo Moia, ktoré sa môže stať súčasťou budúcej mobilnej služby, ktorá cieli na takzvanú zdieľanú mestskú dopravu.

Druhou oblasťou je spolupráca s partnermi na vývoji koncepcií vozidiel, ktoré najlepšie vyhovujú takémuto druhu dopravy. Odhalená šesťmiestna elektrická dodávka Moia je prvým výsledkom tejto spolupráce. Bola vyvíjaná cez 10 mesiacov firmami Volkswagen Commercial Vehicles a Volkswagen Osnabrück.

Elektrická dodávka Moia má dojazd viac ako 300 kilometrov na jedno nabitie, pričom na 80 percent kapacity sa dá nabiť za niečo viac ako pol hodiny. Vo vnútri priestrannej kabíny sa nachádza niekoľko výrazných dizajnových prvkov, ako je veľký displej, ktorý zobrazuje trasu prevážanej skupiny pasažierov, palubné Wi-Fi pripojenie, priestory na batožinu, nabíjacie porty USB na každom sedadle, lampy na čítanie a dlhé madlá, ktoré pomáhajú pri vstupe a výstupe z vozidla.

Cestujúci si môžu objednať cestu s elektromobilom Moia tak, že do sprievodnej mobilnej aplikácie zadajú miesto odchodu a cieľ, kam sa potrebujú dopraviť.

Cestujúci si môžu objednať cestu s elektromobilom Moia tak, že do sprievodnej mobilnej aplikácie zadajú miesto odchodu a cieľ, kam sa potrebujú dopraviť. Algoritmus potom vyberie cestujúcich, ktorí cestujú podobnými trasami a šofér len nasleduje trasu, ktorú pre neho vytvorila aplikácia. To všetko pri generovaní nulových škodlivých emisií a minimálnej hlučnosti vozidiel.

Elektrická dodávka Mora už má za sebou 30 000 testovacích jázd, ktoré sa uskutočnili v nemeckom Hannoveri. Reálna služba zdieľanej dopravy by mala byť do prevádzky spustená v Hamburgu už v roku 2018.

Elektrická dodávka Moia má dojazd viac ako 300 kilometrov na jedno nabitie, pričom na 80 percent kapacity sa dá nabiť za niečo viac ako pol hodiny.