Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hydroformovaný e-bicykel Diem pridáva jazde zábavu a štýl

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pútavý nový mestský elektrický bicykel s názvom Diem využíva takmer storočné špičkové výrobné know-how od renomovaného európskeho výrobcu prémiových bicyklov Orbea.

Španielska firma bola založená v roku 1840 ako výrobca strelných zbraní, no s dizajnom a výrobou bicyklov sa začala zaoberať až v 30. rokoch 20. storočia, keď spoločnosť začala s účasťou jazdcov aj na Tour de France. Koncom 60-tych rokov zmenil rodinný podnik majiteľa a stal sa družstvom vlastneným zamestnancami, ktoré sa v polovici 80-tych rokov vrátilo k cestným pretekom a zároveň zamierilo mimo vychodených ciest do priestoru horských bicyklov.

Uvádza sa, že je najväčším španielskym výrobcom bicyklov, jeho prvý e-bicykel bol predstavený na madridskom veľtrhu Unibike v roku 2016, po ktorom nasledoval eMTB v roku 2019. Odvtedy bolo vytvorených niekoľko pozoruhodných modelov, vrátane rodiny Rise.

Mestský elektrický bicykel Orbea Diem.

Teraz pod mantrou „jazda z bodu A do bodu B by malo byť potešením, a nie fuška“ prichádza legendárne družstvo na trh dochádzania v meste s novou sériou Diem. Mestský e-bicykel Diem, opísaný ako „dôveryhodný partner, ktorý prináša nádych štýlu do každodenného života“, má len prechodný vzťah k rovnomennému cestnému bicyklu s plochým rámom s karbónovým rámom spred približne 15 rokov. No je rovnako atraktívny s nápadným hydroformovaným hliníkovým rámom s vysoko leštenými zvarmi a vnútorným vedením káblov pre hladkú eleganciu.

Strmý svah k hornej trubke umožňuje ľahší prístup a v hornej časti predstavca je port USB-C na nabíjanie smartfónu počas jazdy. Diem má patentovaný dizajn rámu Diamond Glide, ktorý mu umožňuje vertikálne sa ohýbať, aby absorboval nárazy, zatiaľ čo celokarbónová vidlica a široké pneumatiky Vittoria odolné proti prepichnutiu by tiež mali pomôcť absorbovať nerovný terén.

Mestský elektrický bicykel Orbea Diem.

Medzi ďalšie luxusné prvky patrí integrované osvetlenie v hlavovej trubke s automatickým zapínaním / vypínaním v závislosti od okolitých podmienok, plus svetlomet Supernova (môže byť voliteľný ako dvojlúčový) na riadidlách a brzdové zadné svetlo zabudované v zadnom blatníku.

Vzadu je zliatinový nosič pripravený na výbavu kompatibilnú so systémom montáže MIK a súčasťou výbavy je aj hliníkový predný kô š, ktorý prepraví až 30 kg nákladu. A ak by to nestačilo, e-bicykel je možné dodatočne vybaviť adaptérom kompatibilným aj s prívesmi Thule, Burley, Croozer a Hamax. E-bicykel je tiež dodávaný so skrytým kónickým otvorom na odloženie AirTag alebo iného sledovača, aby ste vždy vedeli, kde sa nachádza.

Mestský elektrický bicykel Orbea Diem.

Model Diem 10 si prináša pedálovú asistenciu až do rýchlosti 25 km / h prostredníctvom stredového elektromotora Shimano EP801 s jednoduchým nastavením LED osvetlenia zobrazujúceho úroveň výkonu. Ale jazdec môže pripevniť smartfón so sprievodnou aplikáciou k priloženému držiaku na riadidlá SP Connect a získať tak podrobnejšie údaje o jazde a stave e-bicykla.

Patentovaná 630-Wh batéria je utesnená v ráme, „čo znemožňuje krádež a umožňuje lepšie vyzerajúce, štíhlejšie rámy“ a odhaduje sa, že vystačí na približne 150 km alebo až deväť hodín jazdy na jedno nabitie. Ako voliteľný doplnok je možné pridať 252-Wh predlžovač dosahu.

Mestský elektrický bicykel Orbea Diem.

E-bicykel je vybavený čistým a tichým karbónovým remeňovým pohonom Gates CDX a radiacim nábojom Enviolo Automatiq CVT pre jazdu, ktorá je „vždy v perfektnom prevode“ a zároveň sľubuje nízke nároky na údržbu.

Model Diem 10 je vlajkovou loďou troch nových mestských e-bicyklov od Orbea a je teraz k dispozícii za cenu 5 599 USD (približne 5 122 EUR). Model Diem 20 zdieľa mnohé špecifikácie vlajkovej lode, ale obsahuje elektromotor EP600, zadný náboj s piatimi vnútornými prevodmi a nižšiu špecifikáciu bŕzd, a preto je jeho cena 4 599 USD (okolo 4 207 EUR). Model Diem 30 v hodnote 3 899 USD (asi 3 567 EUR) sa pohybuje s reťazovým pohonom, 9-stupňovou prevodovkou a „vysoko optimalizovanou“ 540-Wh batériou pre až 120 km jazdy na jedno nabitie.