Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lietajúci taxík eCopter má menší a jednoduchší prístup k cestovaniu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje viacero spoločností, ktoré pracujú na eVTOL (elektrický stroj s vertikálnym vzletom a pristátím) lietajúcich taxíkoch, z ktorých však väčšina vyzerá trochu ako väčšie verzie spotrebiteľských kvadrokoptér. Koncept lietajúceho taxíka eCopter je však odlišný v tom, že by mohol zvýšiť pravdepodobnosť, že sa bude používať v reálnom svete.

Auto-pilotovaný eVTOL eCopter, ktorý v súčasnosti vyvíja rakúska startup spoločnosť FlyNow Aviation, má koaxiálny elektrický pohon, ktorý obsahuje dve protibežné rotorové vrtule (jedna nad druhou). Toto nastavenie mu umožňuje klasifikovať ho Agentúrou pre bezpečnosť letectva Európskej únie ako elektrický vrtuľník. Podľa spoločnosti FlyNow, pretože aerotaxi eCopter môže byť začlenené do tejto existujúcej klasifikácie, certifikácia by mala byť oveľa rýchlejšia a jednoduchšia, ako by to bolo v prípade viacrotorových aerotaxíkov podobných dronom.

Model eVTOL eCopter testovaný v rámci funkčnosti konceptu.

Okrem toho koaxiálne hnacie ústrojenstvo obsahuje menej pohyblivých častí a celkovo menej hardvéru, čím sa znižuje hmotnosť, náklady na materiály a zložitosť. Výsledkom je, že v porovnaní s väčšinou ostatných lietajúcich taxíkov by mal byť eCopter údajne lacnejší na výrobu, nákup a používanie a navyše by mal mať lepšiu výdrž batérie.

Spoločnosť FlyNow pritom plánuje ponúknuť verziu stroja pre jedného a dvoch cestujúcich, spolu s nákladným modelom. Všetky tri verzie budú vyrobené prispôsobením jednej základnej konštrukcie, čo znamená, že každá z nich nebude musieť byť navrhnutá alebo vyrobená od začiatku. To by opäť malo znížiť náklady. V konečnom dôsledku sa dúfa, že „cestovné za lietajúci taxík“ sa nebude veľmi líšiť od toho, čo by používatelia zaplatili v pozemnom taxíku, ktorý cestuje medzi rovnakými dvoma bodmi.

Lietajúci stroj eCopter môže predstavovať dostupnejší typ aerotaxíka.

Spoločnosť FlyNow ešte nemá lietajúci prototyp, no už úspešne vykonala pozemné testy na plne vybavenom plnohodnotnom modeli v rámci dôkazu funkčnosti konceptu. Spoločnosť odhaduje, že všetky tri verzie lietajúceho taxíka eCopter by v konečnom dôsledku mali mať dosah letu do vzdialenosti až 50 kilometrov na jedno nabitie batérie, cestovnú rýchlosť 130 km / h a maximálnu nosnosť 200 kilogramov.

Komerčná výroba eVTOL eCopter sa plánuje začať v roku 2026. Najprv sa vyrobí nákladný model, keďže by sa mal jednoduchšie licencovať, a potom budú na trh uvedené verzie pre cestujúcich. Spoločnosť FlyNow Aviation v súčasnosti rokuje s potenciálnymi komerčnými partnermi, ktorí môžu využiť jej stroj pri svojich operáciách aerotaxi alebo nákladnej leteckej dopravy.

Systém autopilota eCopter bude lietať z miesta na miesto na základe vopred naprogramovaných vzorov letu a aerotaxi bude schopné automaticky zabrániť zrážkam s inými lietadlami alebo veľkými vtákmi.