Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Futuristický lietajúci taxík Midnight dokončuje letové testy fázy 1

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tri mesiace po svojom prvom vzlietnutí dokončilo produkčné lietajúce taxi Midnight prvú fázu letových testov. S vydaním nového videa spoločnosť Archer Aviation tvrdí, že tento rok očakáva let s týmto strojom novej generácie s ľudskými pilotmi na palube.

 Spoločnosť Archer Aviation neustále napreduje vo svojej misii dostať plne certifikované elektrické aerotaxi do komerčnej prevádzky do roku 2025. Minulý mesiac podpísala niekoľko dohôd, jednu so spoločnosťou Atlantic Aviation o rozvoji pozemnej infraštruktúry v Kalifornii, na Floride a v New Yorku, a ďalšiu s NASA na štúdium a overenie bezpečnosti vysokovýkonných batériových systémov.

3D model lietajúceho taxíku Archer Midnight.

Prototypy eVTOL (stroj s vertikálnym štartom a pristátím) Midnight lietajú od konca októbra, aj keď len v štandardnom multirotorovom režime. No tím teraz overil schopnosť stroja vzlietnuť, vznášať sa, otáčať sa a manévrovať ako viacrotorový dron, ktorý sa nakláňa, aby zrýchlil. Prototyp overuje niektoré z prvých vysokonapäťových batérií Archer, ktoré vyrába v San Jose. Zatiaľ vyzerá byť všetko na dobrej ceste.

Ďalej bude musieť prototyp Midnight demonštrovať prechod z režimu vznášania sa do režimu letu, naklonením predných šiestich vrtúľ dopredu a zrýchlením do efektívneho režimu lietadla na krídlach. Ten stroju umožní letieť až 160 kilometrov medzi nabíjaniami batérie pri rýchlostiach do 241 km / h. Spoločnosť Archer sa tak zameriava na kratšie lety naprieč mestom na 30 až 80 kilometrov. To je pravdepodobne spôsob, aby boli tieto eVTOL najužitočnejšie ako relatívne cenovo dostupné vysokorýchlostné dopravné prostriedky.

Prototyp eVTOL Archer Midnight počas letových testov fázy 1.

V priebehu roka spoločnosť Archer plánuje mať na palube ľudských pilotov a chce začať prísny proces letového testovania pre akceptáciu technológie americkým leteckým úradom FAA. Tým sa posunie smerom typovému certifikátu, ktorý umožní týmto lietadlám novej generácie začať brať platených cestujúcich. Spoločnosť Archer sa stále zameriava na rok 2025 na úplnú certifikáciu a uvedenie do prevádzky. Uvidíme, či sa jej to nakoniec podarí.