Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahký a elegantný e-bicykel Tezeus C8 z uhlíkových vlákien

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

To, že elektrické bicykle majú batérie a elektromotory nemusí vždy znamenať, že sú ťažké, objemné a nevzhľadné. Nový model Tezeus C8 bol zjavne navrhnutý práve v tomto duchu, pretože má elegantný vzhľad, karbónovú konštrukciu a deklarovanú hmotnosť len 15 kilogramov.

E-bicykel C8 má rám, vidlicu, sedadlo a riadidlá vyrobené z uhlíkových vlákien. Obsahuje 250-wattový vlastný stredový elektromotor, ktorý zvyšuje výkon jazdca pri šliapaní do pedálov až na maximálnu rýchlosť 32 km / h v Severnej Amerike alebo 25 km / h v Európe.

Karbónový elektrický bicykel Tezeus C8.

Poháňa ho odnímateľná 360-Wh lítiová batéria, ktorá je integrovaná zospodu dolnej rámovej trubky. Batéria údajne vystačí na dojazd do vzdialenosti približne 100 kilometrov na jedno 2,75-hodinové nabíjanie. Namiesto reťaze využíva C8-čka čistý, hladko pracujúci pohon s remeňovým pohonom bez potreby údržby. Na výber je pritom medzi jednorýchlostnou konfiguráciou alebo konfiguráciou s 3-stupňovou prevodovkou v zadnom náboji. Bicykle s týmito pohonmi údajne vážia len 15 alebo 16 kilogramov.

Do riadidiel a predstavca je integrovaný veľký 5-palcový dotykový displej, ktorý zobrazuje údaje ako je úroveň nabitia batérie, aktuálnu rýchlosť a prejdenú vzdialenosť, spolu s navigačnou mapou. Keďže e-bicykel má vlastný modul GPS a pripojenie 4G, jazdci môžu na tejto mape sledovať svoju polohu bez toho, aby so sebou museli mať smartfón.

Karbónový elektrický bicykel Tezeus C8.

Jednou z ďalších pokročilých funkcií modelu C8 je zadný radarový systém s milimetrovými vlnami. Podobne ako radarová technológia Varia od spoločnosti Garmin, táto zostava deteguje vozidlá približujúce sa zozadu alebo z oboch strán až do vzdialenosti 100 metrov.

Ak sa zistí, že sa vozidlo do piatich sekúnd priblíži na vzdialenosť menšiu ako 1 meter, jazdec je varovaný prostredníctvom hmatových a zvukových upozornení. Motorista je medzitým upozornený aj prostredníctvom zadného svetla bicykla, ktoré začne rýchlo blikať.

Karbónový elektrický bicykel Tezeus C8.

Okrem toho, ak sa C8-čka pohne, keď zostane bez dozoru, spustí sa alarm a upozorní jazdca prostredníctvom jeho smartfónu. Ak mu bicykel aj napriek tomu ukradnú, jeho GPS súradnice možno sledovať pomocou aplikácie v telefóne. Medzi ďalšie funkcie bicykla patrí svetelne citlivý automaticky svietiaci svetlomet, hydraulické kotúčové brzdy, vnútorne vedené káble a pneumatiky 700 x 38c na hliníkových ráfikoch.

Karbónový elektrický bicykel Tezeus C8 je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať v sume od 2 006 EUR za jednorýchlostný model. Plánovaná maloobchodná cena je 3 712 EUR. Trojrýchlostnú prevodovku je možné pridať ako upgrade. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v marci tohto roku.

Karbónový elektrický bicykel Tezeus C8.