Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický invalidný vozík Kim-e zdvihne používateľa do stojacej polohy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre mnohých telesne znevýhodnených je jedným z najväčších problémov pri používaní invalidného vozíka to, že nemôžu stáť tak vysoko ako ostatní ľudia. Nový elektrický invalidný vozík Kim-e bol však navrhnutý s ohľadom na túto skutočnosť, pretože svojho používateľa zdvihne do vzpriameného postoja v priebehu niekoľkých sekúnd.

Dvojkolesový samovyvažovací vozík Kim-e, ktorý vyrobila litovská spoločnosť Chronus Robotics, sa dá používať v tradičnej polohe na sedenie, keď chce používateľ sedieť pri stole. Keď však chce vstať, poháňaný mechanizmus typu nožnicového zdvihu zdvihne sedadlo a zároveň ho nakloní. Tým sa používateľ dostane do stojacej polohy s úrovňou očí s osobami, ktoré nie sú na invalidnom vozíku. Stehenné popruhy zaistia, že sa pri tom neskĺzne z vozíka. Mechanizmus zdvíhania sedadla aj poháňané kolesá sa ovládajú pohybmi hornej časti tela, takže ruky používateľa sú vždy voľné.

Elektrický invalidný vozík Kim-e.

Elektrický vozík Kim-e môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 20 km / h a údajne dokáže prejsť vzdialenosť až 30 kilometrov na jedno štvorhodinové nabitie lítiovej batérie. Zvládne pritom prekonať aj prekážky s výškou až 5 centimetrov pri použití štandardných pneumatík alebo až 7 centimetrov, keď sú kolesá obuté do terénnych pneumatík. Navyše dokáže stúpať do svahov so sklonom až do 20 stupňov. Integrovaný vzduchový tlmič pomáha udržiavať relatívne pokojnú jazdu.

Elektrický invalidný vozík Kim-e.

Celá vec údajne váži 38 kilogramov a pojme používateľov s hmotnosťou od 40 do 90 kilogramov. Elektrický invalidný vozík Kim-e bol prvýkrát predstavený pred štyrmi rokmi a teraz si ho môžu potenciálni záujemcovia rezervovať na testovacie jazdy. Informácie o cene a dostupnosti zatiaľ neboli zverejnené.

Elektrický invalidný vozík Kim-e.

Elektrický invalidný vozík Kim-e.