Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické lyže Skwheel One premenia mestské ulice na alpské svahy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia, ktorí hľadajú alternatívu elektrického bicykla, majú na výber medzi elektrickými kolobežkami, skejtbordmi či korčuľami. Systém Skwheel One, ktorý debutoval na veľtrhu CES 2024, majú teraz ďalšiu možnosť v podobe cestných elektrických lyží.

Súprava Skwheel One, ktorú navrhla francúzska startup spoločnosť Skwheel, pozostáva z dvoch motorizovaných „lyží“, spolu s bezdrôtovým ručným ovládačom. Každá lyža má jedno koleso vpredu a jedno vzadu, spolu s karbónovou kompozitnou palubou, prednými a zadnými svetlami, rýchlo vymeniteľnou lítium-iónovou batériou a viazaním v štýle snowboardu. Každé koleso má v náboji umiestnený 600-wattový elektromotor, ktorý dáva obom lyžiam kombinovaný výkon až 2 400 W.

Kolesá sú obuté do terénnych pneumatík, čo umožňuje používať lyže na ceste aj v teréne. Predné kolesá sa navyše otáčajú vzhľadom na palubu, čím údajne napodobňujú pocit ako pri zjazdovom lyžovaní. Jazdec pritom zrýchľuje, brzdí a sleduje výdrž batérie pomocou diaľkového ovládania.

Cestné elektrické lyže Skwheel One.

Maximálna rýchlosť až 80 km / h je možná, ak sú e-lyže nastavené špeciálne na používanie na súkromnom pozemku, hoci inak sú elektronicky obmedzené na maximálnu rýchlosť 25 km / h. Na kontrolované spomaľovanie sa využíva elektronický brzdový systém. Navyše sa vzadu nachádza mechanická záchranná brzda a vpredu mechanická parkovacia brzda.

Zaujímavým doplnkom je, že diaľkový ovládač možno použiť na pripnutie e-lyží vedľa seba, keď sa nepoužívajú. Z diaľkového ovládača sa potom vysunie teleskopická rukoväť, ktorá umožňuje ťahať spojené e-lyže ako kufor na kolieskach. E-lyže Skwheel majú deklarovanú kombinovanú hmotnosť 12,5 kilogramu a na jedno trojhodinové nabitie batérií údajne dokážu prejsť vzdialenosť približne 30 kilometrov pri rýchlosti 25 km / h.

Cestné elektrické lyže Skwheel One.

Spoločnosť Skwheel sa obrátila na startup portál Indiegogo, aby financovala výrobu. Za predpokladu, že všetko vyjde podľa plánu, môžete za príspevok vo výške 1 700 EUR získať vlastnú súpravu cestných e-lyží Skwheel One. Plánovaná maloobchodná cena je 2 400 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v júni tohto roku.