Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mestský elektromobil financovaný ľuďmi získava reálnu podobu

Mestský elektromobil financovaný ľuďmi získava reálnu podobu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po zhruba 13 mesiacoch od spustenia takzvanej crowdfunding kampane, ktorá bola zameraná na vytvorenie nového mestského elektromobilu, predstavila švédska spoločnosť Uniti výsledok v podobe dvojmiestneho vozidla s názvom One. Oproti konceptu z minulého roka sa podarilo zvýšiť dojazd aj maximálnu rýchlosť. Elektromobil však zaujme aj svojim netradičným riadiacim systémom.

Malý mestský elektromobil One je charakteristický hravým dizajnom, no pod kapotou drieme dosť výkonný pohon. Spoločnosť Uniti sľubuje dojazd do vzdialenosti až 300 km na jedno nabitie 22 kWh batérie, čo nebýva zvykom pre malé mestské elektromobily. Len pre porovnanie, taký Renault Twizy má dojazd len 100 kilometrov.

Švédski majitelia elektromobilu One, ktorí sú tiež zákazníkmi energetickej spoločnosti E-On, nebudú musieť doma platiť za nabíjanie svojho elektromobilu po dobu až 5 rokov. K dispozícii je tiež pomocná 14 kg batéria, ktorá sa dá vytiahnuť pre nabíjanie vo vnútri domácnosti alebo v kancelárii zo štandardnej elektrickej zásuvky. Tá poskytne elektromobilu dojazd približne do vzdialenosti 30 kilometrov, čo môže byť po najbližšiu nabíjaciu stanicu alebo to pokryje cestu z práce domov, ak používateľ zabudol dobiť svoj elektromobil.

Malý mestský elektromobil Uniti One je charakteristický hravým dizajnom, no sľubuje dojazd do vzdialenosti až 300 km.

Elektromobil One je určený pre jazdu v meste, no dokáže udržať krok aj na diaľnici. Jeho maximálna rýchlosť je 130 km / h a z 0 na 100 km dokáže zašprintovať za 3,5 sekundy. Výrobca poskytuje na výber z dvoch možností ovládania vozidla. Prvou z nich je tradičný volant pre konzervatívnych vodičov a druhá možnosť je v podobe dvojice otočných páčkových ovládačov s dotykovým displejom, ktorý je umiestnený medzi nimi.

Okrem tradičného volantu bude na výber aj elektromobil One s ovládaním v podobe dvojice otočných páčkových ovládačov s dotykovým displejom, ktorý je umiestnený medzi nimi.

V druhom spôsobe ovládania si vodiči môžu zapnúť svetlá, smerové ukazovatele či ovládať informačný panel pomocou gestikulácie palcami. Kamera na zadnej strane zobrazí situáciu zozadu vozidla na dotykovom displeji a k dispozícii budú navigačné pomôcky, ktoré sa zobrazia buď na strednom displeji alebo budú premietané na čelné sklo prostredníctvom head-up displeja.

Elektromobil One je k dispozícii na predbežnú objednávku za cenu začínajúcu sa od 14 900 EUR. Prvé vozidlá by sa mali objaviť v roku 2019, pričom spoločnosť Uniti chce okrem dvojmiestnych zaradiť do ponuky aj štvormiestne a päťmiestne mestské elektromobily.

Elektromobil One je určený pre jazdu v meste, no dokáže udržať krok aj na diaľnici. Jeho maximálna rýchlosť je 130 km / h a z 0 na 100 km dokáže zašprintovať za 3,5 sekundy.