Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna kamera priamo zabudovaná vo vozidlách Citroën, ktoré sa vyrábajú na Slovensku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kamera v aute je dnes už asi samozrejmosťou. Či už pre zaznamenávanie incidentov, alebo len tak pre potešenie. Počuli ste však o aute, ktoré má takúto kameru zabudovanú už priamo od sériovej výroby? Tak napríklad takýto krásavec, vyrábaný na Slovensku. No a my si poďme o jeho technológii kamery povedať viac.

Nie každý zrejme vie, že nový model automobilu Citroën C3 sa vyrába zatiaľ len u nás na Slovensku, priamo v Trnave. Našu krajinu tak opúšťa vyrobené C3jka, ktorá je však špecifická aj v celosvetovom meradle.

„Zaujímavá je samozrejme aj tým, že je to úplne prvé sériovo vyrábané vozidlo na svete, ktoré má technológiu Connected Cam Citroën,“ hovorí pani Marína Solovičová, produktový manažér, Citroën a DS.

Táto technológia umožňuje záznam na kameru, a to nielen vo forme videa ale aj fotografií. Kamera je umiestnená na čelnom skle pri zrkadle, no na rozdiel od iných externých kamier si pre záznam vo vozidle prináša určité výhody.

„Je pevne zabudovaná, čiže jej výhodou je to, že záznam, ktorý zaznamenáva nie je na nich vidieť žiadne otrasy. A takisto výhodné alebo výhoda je určite aj tá, že túto kameru vám nikto neukradne.“

Kamerový systém Connected Cam Citroën sa automaticky zapne až po naštartovaní vozidla. Video záznam sa sníma v rozlíšení Full HD, a to v krátkych, dvojminútových slučkách. Kamera má pritom dostatočne široký uhol záberu, a to až 120 stupňov. No a okrem videí teda používateľovi poslúži aj pre vyhotovenie spomínaných fotografií. Napríklad to môžu byť nejaké tie zaujímavé momentky z cestovania na dovolenke.

Primárnym účelom je však takzvaný bezpečnostný záznam, ktorý kamera automaticky spustí pri náhlych zmenách v rýchlosti vozidla, ktoré deteguje pomocou zabudovaného akcelerometra.

„Toto video zaznamenáva, pri napríklad prudkom brzdení alebo pri nehode, udalosť 30 sekúnd pred touto udalosťou, čiže pred prudkým brzdením alebo nárazom a 60 sekúnd po. Čiže v podstate pre vás, pre vodiča, je to možnosť mať záznam o nejakej nepríjemnej udalosti, ktoré môže potom využiť či už na identifikáciu, či je vinníkom nehodu alebo tej danej udalosti, ale takisto napríklad pre poisťovne alebo pre iné účely.“

Kamerový systém Citroën Connected Cam

V každom prípade treba povedať, že za jednu minútu vytvorí táto kamera asi 80 MB. Ak by vám to však bolo veľa, dá sa tento záznam aj skrátiť. Presne tak, ako v akejkoľvek počítačovej strižni.

Kamera Connected Cam má pritom citlivú optiku, vďaka ktorej si poradí aj s horšími svetelnými podmienkami.

„Dokáže zaznamenať video alebo fotografie aj v noci a tá kvalita toho záznamu je porovnateľná s najnovšími smartfónmi. Navyše svetlá vozidla danú scénu prisvietia, takže ten záznam je kvalitnejší.“

Videá či fotografie sa ukladajú na integrovanú pamäť, ktorej kapacita je 16 gigabajtov. Používateľ si uložené dáta môže preniesť priamo do sprievodnej aplikácie v mobilnom zariadení prostredníctvom Wifi pripojenia. Nezabudlo sa však ani na klasický káblový prenos.

„A z kamery si viete vlastne, z tejto pamäťovej karty stiahnuť záznam aj cez microUSB port, čiže káblom do tabletu alebo do počítača.“

Connected Cam však v spojení s mobilnou aplikáciou môže byť šikovným spoločníkom aj v iných situáciách, ako len počas jazdy.

„Má v sebe zabudované GPS. A tým pádom táto kamera vám môže pomôcť nájsť vaše vozidlo na parkovisku alebo na nejakom neznámom mieste, pretože vie, kde ste boli naposledy s touto kamerou spojený so svojim mobilným zariadením. A tým pádom vám presne vie aj určiť cez navigáciu cestu k vášmu vozidlu,“ dodáva pani Marína Solovičová, produktový manažér, Citroën a DS.

Implementácia kamerového systému priamo do nových modelov vozidiel Citroën C3 tak môže majiteľom pomôcť v mnohých situáciách. A možno sa touto cestou vyberú aj iné automobilky, pretože nasedenie moderných technológií môže uľahčiť život nejednému vodičovi.