Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jaguar Land Rover predstavuje technológie budúcnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyspelé technológie dostali do budúcnosti aj autá či už v oblasti rôznych inovatívnych funkcií, alebo v bezpečnosti. Tak napríklad automobilka Jaguar Land Rover sa niektorými inováciami pochválila, povedzme ovládaním vozidiel priamo cez mobilný telefón.

Ak máte k svojmu vozidlu pripojený veľký príves či karavan, je sledovanie situácie za vami v spätnom zrkadle podstatne náročnejšie, pretože vám vzniká takzvaný slepý bod. Vývojári z britskej automobilky práve preto pracujú na prototype kamerového systému, ktorým vybavili model vozidla Range Rover a ktorý doslova spriehľadní príves, pripojený za vozidlom. Vodič tak môže jasne vidieť vozidlá prichádzajúce zozadu alebo mu systém môže pomáhať pri cúvaní.

Prototyp s názvom Transparent Trailer využíva kombináciu prenosu videa z existujúcej cúvacej kamery s bezdrôtovým prenosom videa z kamerového snímača, ktorý je umiestnený na zadnej strane prívesu či karavánu. Spojením oboch videí vzniká obraz, ktorý robí príves priehľadným a je prenesený na spätné zrkadlo vo vnútri auta.

Technológia Cargo Sense môže zase pomôcť so správnym rozložením prepravovaného nákladu, alebo so sledovaním zvieraťa v prívese, napríklad pri preprave koní. Sprievodná aplikácia navyše dokáže na diaľku kontrolovať stav zvieraťa, či nie je vyplašené, alebo či sa náhle nezvýšila teplota v prívese nad bezpečnú hranicu. Takto dokáže aj vodič dbať na komfortné podmienky pri prevoze zvierat.

Ďalšia technológia s názvom Pothole Alert by si určite našla svoje miesto aj na slovenských cestách. Je totiž zameraná na detekciu, sledovanie a poskytovanie údajov o cestných výtlkoch, či rozbitých poklopoch kanalizácie.

Systém Pothole Alert sa skladá z citlivých senzorov, ktoré skenujú profil vozovky pod vozidlom a dokážu identifikovať výtlky, či iné nerovnosti, spolu s ich hĺbkou a geografickou polohou. Získané údaje sa v reálnom čase zasielajú na vzdialené cloudové úložisko.

Ostatní vodiči tak môžu dostať upozornenie o hlbokom výtlku alebo rozbitej šachte, aby mohli spomaliť a vyhnúť sa nebezpečenstvu, keď sa k prekážke dostanú, alebo aby mohli upraviť nastavenie odpruženia vozidla na zníženie dopadu prekážky.

Údaje môžu byť tiež k dispozícii aj správcom ciest, ktorí tak dokážu rýchlejšie reagovať a stanoviť si priority opráv. Technológia Pothole Alert by sa mohla dokonca v budúcnosti stať dôležitou súčasťou autonómnych vozidiel.

S použitím senzorov a hardvéru, z automatického parkovacieho systému, demonštrovala automobilka Jaguar Land Rover zaujímavú aplikáciu určenú pre diaľkové ovládanie vozidla len pomocou smartfónu.

Aplikácia umožní auto naštartovať, ovládať brzdy a plyn, riadiť volant spolu s radením prevodových stupňov. To všetko na diaľku. Vodič tak zvonka ovláda automobil mobilom a má prehľad o tom, čo sa deje.

Ovládanie môže prísť vhod napríklad pre vyvedenie automobilu z veľmi tesného parkovacieho miesta alebo pre bezpečnú navigáciu prostredím s náročným terénom. Auto sa v tomto móde dokáže pohybovať maximálnou rýchlosťou 6 km za hodinu.

Posledný prototyp predstavuje autonómnu technológiu, ktorá dokáže automobil otočiť o 180 stupňov. Vozidlo využíva ultrazvukové senzory, ktoré hľadajú prekážky v okolitom prostredí. Následne vykoná toľko obratov, koľko je potrebných pre bezpečné otočenie sa. Metóda by sa dala využiť v prípadoch, ak sa vodič nachádza v úzkej uličke a nemá istotu, že sa dokáže s vozidlom otočiť sám.