Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai Ioniq 5 na e-kolesách sa posúva do strán a točí sa na mieste

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 1. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hyundai Mobis, dodávateľská divízia automobilky Hyundai Motor Group, už niekoľko rokov pracuje na systéme rotačných e-kolies. Na tohtoročnom veľtrhu CES predvádza plody tejto práce. Prototyp Mobion vo vozidle Ioniq 5 využíva všestranné technologicky pokročilé e-kolesá na to, aby sa posúval do strán do úzkeho priestoru medzi dvomi vozidlami či sa otáčal na mieste na konci úzkej parkovacej uličky.

Modul e-kolesa Mobis e-Corner je vybavený komplexným balíkom „In-Wheel“, ktorý spája pohon elektromotorom, brzdy, riadenie a odpruženie do jedného celku. Na každom zo štyroch kolies je jedna jednotka In-Wheel a sú samostatne ovládané pokročilou riadiacou technológiou Mobis. Štyri kolesá sa môžu pohybovať jednotne alebo v jednotlivých smeroch, v závislosti od požadovaného smeru jazdy.

Otočné e-koleso Hyundai Mobis e-Corner.

Každé koleso sa dá nasmerovať dovnútra do maximálneho uhla a Mobion sa tak môže pomaly posúvať do strán. Ak sa predné kolesá nechajú rovno a v pokoji, zatiaľ čo zadné kolesá sa vytočia do strany, vozidlo urobí otočku, pričom sa bude otáčať v kruhu so stredom okolo prednej časti.

Keďže ostatní účastníci cestnej premávky nebudú pripravení na vozidlo, ktoré sa šikmo natočí alebo náhle zrýchli do strany, spoločnosť Hyundai Mobis vyvinula sprievodný systém premietania na zem, ktorý osvetľuje smer jazdy vozidla Mobion na povrch vozovky. Sústava 360-stupňového osvetlenia dokáže na cestu premietať aj priechod pre chodcov, ktorých rozpozná hardvér autonómneho snímania vozidla.

Prototyp Mobion s otočnými kolesami e-Corner.

„Prototyp Mobion predstavuje stelesnenie kľúčových technológií Hyundai Mobis, ktoré sú všetky pripravené na okamžitú sériovú výrobu,“ povedal Lee Seung-Hwan, viceprezident a vedúci pokročilého inžinierstva v Hyundai Mobis. „Spoločnosť Mobis sa vždy usiluje o zmenu paradigmy mobility pomocou vozidiel, preto vytvorila Mobion, aby prezentovala naše kľúčové produkty a schopnosti.“

Okrem videoklipovej prezentácie na začiatku článku, ktorú spoločnosť Hyundai Mobis zverejnila na CES 2024, si TU môžete pozrieť video, ktoré bolo zdieľané minulý rok, keď sa technológia začala testovať na verených cestách. Toto video lepšie ukáže, ako by sa systém e-Corner mohol osvedčiť v každodennej premávke a parkovaní.

Testovanie technológie otočných kolies Mobis e-Corner.