Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie, ktoré zistí či je jedlo naozaj 100 percentne bezlepkové

Zariadenie, ktoré zistí či je jedlo naozaj 100 percentne bezlepkové
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Reštaurácie vo svojom menu zvyčajne ponúkajú aj jedlá, ktoré neobsahujú lepok, no môže sa stať, že pri príprave budú zložky obsahovať malé množstvo proteínu. Pre celiatikov aj malé stopové množstvo pritom môže spôsobiť zdravotné problémy. Nové zariadenie však umožňuje rýchly a jednoduchý spôsob testovania, či pripravené pokrmy naozaj na 100 percent neobsahujú škodlivý lepok.

Spoločnosť Nima, ktorá patrí pod univerzitu MIT, vyvinula nové zariadenie s rovnakým názvom Nima, ktoré dokáže rýchlo identifikovať, či je jedlo naozaj bezlepkové. Zariadenie má trojuholníkový tvar s výškou 7,6 centimetra a pre testovanie využíva jednorazové kapsule, do ktorých používateľ vloží malé množstvo jedla a pitia. Kapsula sa zasunie do zariadenia a v priebehu dvoch až troch minút sa na displeji zobrazí informácia, či je vo vzorke prítomný lepok.

Senzor v zariadení Nima je schopný vybrať lepok v množstve 20 dielov na milión a viac. Využíva k tomu biochemický imunologický test, ktorý používa protilátky citlivé na lepok. Ak sa vo vzorke nájdu molekuly lepku, protilátky sa na ne naviažu, čo spôsobí zmenu farby. Optická čítačka identifikuje tieto zmeny a na displeji zobrazí informáciu o tom, že bol lepok vo vzorke nájdený.

Zariadenie Nima dokáže jednoducho a rýchlo zisiť aj stopové množstvo lepku v jedle či pití

Systém tiež umožňuje používateľom sledovať ich výsledky, pričom každý z nich sa automaticky ukladá do sprievodnej mobilnej aplikácie. Do aplikácie je možné zadávať informácie o tom, čo používateľ jedol a záznamy môžu byť zdieľané s inými používateľmi zariadení Nima ako tipy, kde sa dajú jesť naozaj bezlepkové jedlá.

Pre spoločnosť Nima je toto zariadenie len začiatok, v roku 2017 plánuje vydať podobné zariadenia, ktoré by v jedlách mali detegovať arašidy a mliečne výrobky. Spoločnosť má tiež záujem vybaviť reštaurácie ich zariadením Nima, pričom na niektorých miestach v San Franciscu sa táto technológia už skúša v reálnej prevádzke.

Senzor v zariadení Nima slúži na 100 percentné overenie, či je jedlo bezlepkové