Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Gaize je niečo ako dychový tester na užívanie drog založený na VR

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo pomocou dychových skúšok sa dá rýchlo a jednoducho zistiť, či je niekto opitý, určiť, či je intoxikovaný drogami, ako je napríklad marihuana, si vyžaduje viac času a úsilia. Nové nositeľné zariadenie známe ako Gaize by to údajne mohlo čoskoro zmeniť.

Nositeľné zariadenie na detekciu užívania drog Gaize, ktoré vyvíja rovnomenné americká startup spoločnosť, má podobu náhlavnej súpravy Pico Neo 3 Pro Eye VR, ktorá je vybavená snímačmi Tobii na sledovanie očí. Je bezdrôtovo prepojená so smartfónom alebo tabletom používateľa, na ktorom je spustená sprievodná aplikácia pre operačné systém iOS a Android.

Nositeľné zariadenie na detekciu užívania drog Gaize.

Vývojári tvrdia, že Gaize je v podstate automatizovanou a prenosnou verziou náročnejších očných testov na rozpoznávanie drog, ktoré v súčasnosti manuálne vykonávajú policajti. Tieto testy sú určené na zisťovanie drobných mimovoľných pohybov očí a rozšírenia zreničiek, ktoré sú spojené s intoxikáciou drogami. Bežné testy si vyžadujú špeciálnu odbornú prípravu, zahŕňajú viacero krokov a musia sa vykonávať v kontrolovaných svetelných podmienkach.

Naproti tomu test prostredníctvom zariadenia Gaize údajne nevyžaduje takmer žiadne školenie, dá sa použiť na mieste a výsledky sa zistia do šiestich minút. Okrem toho je určený nielen na použitie pri presadzovaní práva, ale aj v oblastiach, ako je doprava, stavebníctvo, baníctvo a takmer všade inde, kde by intoxikácia mohla mať vážne následky.

Nositeľné zariadenie na detekciu užívania drog Gaize.

Používatelia začnú nasadením náhlavnej súpravy Gaize na hlavu testovanej osoby a spustením sprievodnej aplikácie. Prostredníctvom integrovaného displeja potom testovaná osoba sleduje pohyb loptičky špecifickou rýchlosťou a v špecifických obrazcoch, pričom senzory Tobii sledujú pohyby očí a veľkosť zreničiek. Údaje zo snímačov sa bezdrôtovo prenášajú na servery spoločnosti na analýzu a výsledky sa následne prenášajú späť do mobilného zariadenia používateľa.

Okrem toho sa na zariadení zaznamenávajú aj videá zo sledovania očí, ktoré sa neskôr použijú pri súdnych konaniach, ak k nim dôjde.

Výrobca tvrdí, že Gaize sa v súčasnosti predáva na viacerých trhoch po celom svete a že jeho cena zodpovedá cene „dôkaznej technológie na meranie alkoholu v dychu“.