Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vložka do topánok s detekciou pádu sleduje bezpečnosť pracovníkov

Vložka do topánok s detekciou pádu sleduje bezpečnosť pracovníkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa pošmyknutia, zakopnutia a pády zvyčajne vyskytujú v nejakej oblasti vonkajšieho pracoviska, zamestnávatelia by o tom mali vedieť, aby mohli tento problém riešiť. Nová „inteligentná“ vložka do topánok je navrhnutá tak, aby poskytovala tieto informácie v prípade, že pracovníci zabudnú na nebezpečenstvo alebo sa o to nezaujímajú.

Nositeľné zariadenie sa vyvíja prostredníctvom partnerstva medzi Národnou univerzitou v Singapure a spin-off spoločnosťou FlexoSense. Vložka, ktorá sa nosí v bežnej obuvi tretej strany, obsahuje elektroniku, vrátane modulu GPS, inerciálnej meracej jednotky (IMU) a tlakových senzorov. Modul GPS zaznamenáva polohu používateľa, zatiaľ čo IMU a senzory zisťujú náhle pohyby chodidla a zmeny tlaku na chodidlo.

Analýzou týchto údajov v reálnom čase sú vlastné algoritmy schopné identifikovať varovné kombinácie údajov, ktoré naznačujú, že sa používateľ pošmykol, zakopol alebo spadol. Čas a miesto týchto incidentov možno zobraziť v bezdrôtovo prepojenej aplikácii pre smartfóny alebo prostredníctvom online informačného panela.

Páry vložiek sa dajú vytlačiť na mieru na základe 3D skenov chodidiel jednotlivých používateľov.

Ak zamestnávatelia zistia, že k nehodám dochádza v jednej oblasti pracoviska, môžu iniciovať zmeny, aby sa táto oblasť stala bezpečnejšou. Okrem toho, ak sa zdá, že jeden konkrétny pracovník sa často pošmykne, zakopne a / alebo spadne bez ohľadu na svoje miesto, môže byť preradený na menej rizikovú pozíciu.

„Ušmyknutia a pády sú pre väčšinu spoločností významným zdrojom nákladov v dôsledku straty produktivity, liečebných nákladov a administratívnych nákladov,“ uviedla Chia Lye Peng, generálna riaditeľka spoločnosti FlexoSense. „Veríme, že naša inteligentná vložka do topánok môže pomôcť znížiť ľudské a finančné náklady skôr, ako dôjde k vážnym nehodám“.

Technológia inteligentnej vložky do topánok sa v súčasnosti testuje v praxi v Námornom prístavnom úrade Singapuru.

(zľava) Prof. Lim Chwee Teck z Národnej univerzity v Singapure spolu s Chia Lye Pengovou zo spoločnosti FlexoSense a Markom Francisom De Leonom.