Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Záchranná vesta Evolution UA-80 poskytne vnášanie pod pazuchami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď si väčšina ľudí predstaví záchranné vesty, pravdepodobne si predstaví jarmo, ktoré nosí používateľ okolo krku. Nová záchranná vesta UA-80 Evolution od spoločnosti Switlik Survival Products má však údajne lepší prístup, pretože sa jej vak nafúkne pod pazuchami nositeľa a funguje tak podobne ako záchranné koleso.

Záchranná vesta Evolution UA-80, ktorá je údajne prvým zariadením svojho druhu schváleným americkým Federálnym leteckým úradom (FAA), je určená na neustále nosenie profesionálnymi letcami a leteckými posádkami. Obsahuje dvojkomorový nafukovací vzduchový vak, ktorý bol inšpirovaný vakom navrhnutým pre program ACE (Aircrew Combat Equipment) americkej armády.

Keď nie je vesta UA-80 aktivovaná, nosí sa jednoducho cez letecký oblek a vyzerá takmer rovnako ako bežná vesta. Výstroj sa pritom dá uložiť do predných vreciek a pútok. Ak sa používateľ ocitne vo vode, stačí zatiahnuť za rukoväť nafukovacej vesty pohybom rúk smerom od hrude. Tým sa uvoľní valec so stlačeným vzduchom, ktorý nafúkne vak. Tento vak sa nachádza na hrudi a v podpazuší a poskytuje viac ako 36 kilogramov vztlaku.

Záchranná vesta Evolution UA-80 váži 1,6 kilogramu.

Konštrukcia vesty UA-80 nielenže drží hlavu a ruky používateľa vyššie nad vodnou hladinou ako bežné záchranné vestu s vakom okolo krku, ale tiež neprekáža prilbe alebo inej výstroji na hlave. Navyše, ak by používateľ upadol do bezvedomia, nafúknutý vak ho automaticky uvedie do stabilnej polohy tvárou nahor. Tento vak je chránený viacvrstvovým vonkajším poťahom z nylonu typu Cordura, ktorý je odolný voči oderu, ohňu a prepichnutiu.

Medzi ďalšie prvky patria reflexné nášivky a lokalizačné svetlo na spozorovanie nositeľa v noci, spolu s rukoväťou na vytiahnutie z vody. Záchranná vesta UA-80 Evolution Vest, ktorá váži 1,6 kilogramu, je už k dispozícii v predbežnom predaji za cenu 795 dolárov.

Záchranná vesta Evolution UA-80 drží hlavu a ruky používateľa vyššie nad vodou ako tradičná záchranná vesta s nafukovacím vakom okolo krku.