Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Univerzálny humanoidný robot GR-1 unesie takmer svoju vlastnú váhu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínska spoločnosť Fourier Intelligence tvrdí, že do konca roku 2023 plánuje vyrobiť 100 svojich univerzálnych humanoidných robotov GR-1. A zároveň dáva pozoruhodný prísľub, že budú schopné niesť takmer svoju vlastnú váhu. Roboty majú tiež jedinečné zameranie.

Zdá sa, že spoločnosť sa špecializuje hlavne na rehabilitačné technológie. Jej platforma RehabHub ponúka sériu integrovaných zariadení na fyzikálnu terapiu na liečbu rôznych problémov, od hier na posilnenie zápästia cez tréning úchopov rúk a prstov až po exoskeletony dolnej časti tela na tréning ľudí chodiť, sedieť, stáť, udržiavať rovnováhu a liezť po schodoch.

Projekt humanoidného robota GR-1, ktorý bol spustený v roku 2019, sa môže zdať trochu mimo pôsobenia spoločnosti. No na druhej strane, exoskelet pre fyzikálnu terapiu dolnej časti tela pravdepodobne používa veľa rovnakého hardvéru a potrebuje vyriešiť veľa rovnakých problémov ako nohy robota.

Nehovoriac o tom, že Čína čelí náročnej budúcnosti. Stačí sa pozrieť na jej populačnú krivku v porovnaní s celosvetovým priemerom. Podobne ako Japonsko sa pozerá na blízku budúcnosť, kde je oveľa viac starých ľudí, ktorých treba podporovať, ako mladých ľudí, ktorí by túto prácu vykonávali.

Humanoidný robot Fourier GR-1.

Samozrejme, že mladí ľudia nebudú musieť robiť toľko práce, ak budú roboty pripravené veľa toho prebrať. A to je to, čo robí GR-1 tak zaujímavým z pohľadu humanoidného robota. Fourier s tým zaobchádza ako s univerzálnym robotom, ale tiež zjavne hľadá pomoc pri starostlivosti a fyzioterapii ako niektoré z prvých prípadov použitia. Preto možno majú roboty fialové kúsky okolo bokov, jasne navrhnuté tak, aby vyzerali ako druhy rukovätí, ktoré by ste našli na všetkých druhoch zariadení v rehabilitačnom centre.

S výškou 165 cm a hmotnosťou 55 kg bude mať robot GR-1 maximálnu rýchlosť chôdze okolo 5 km / h. Jeho kĺby poskytnú relatívne skromných 40 stupňov voľnosti pomocou elektrických ovládačov. Tieto elektromotory budú tiež výkonné. Najväčší, pravdepodobne v spomínaných bokoch, bude schopný generovať krútiaci moment až 300 Nm.

Humanoidný robot Fourier GR-1.

Takže by mal byť robot veľmi silný. Spoločnosť Fourier tvrdí, že GR-1 bude schopný zvládnuť zaťaženie až do ohromujúcich 50 kilogramov, čiže takmer jeho vlastnej hmotnosti. Malo by mu to umožniť zvládnuť úlohy, ako je prenášanie imobilných ľahších pacientov medzi lôžkami a invalidnými vozíkmi.

„Ako sa pozeráme vpred, celý GR-1 by mohol byť opatrovateľom, mohol by byť terapeutickým asistentom, môže byť domácim spoločníkom pre starších ľudí, ktorí zostávajú sami,“ povedal generálny riaditeľ a spoluzakladateľ Zen Koh. „Samotný systém dokáže dosiahnuť chôdzu s vlastnou rovnováhou a vykonávať rôzne úlohy. Môžeme ho naprogramovať tak, aby sedel, stál a skákal. Môžete naprogramovať ramená tak, aby brali náčinie a nástroje a vykonávali úlohy podľa želania inžinierov“.

Spoločnosť má od roku 2021 postavené a testované rôzne čiastočné a celotelové prototypy a vo videu na začiatku článku môžete vidieť, ako sa učí chodiť, zdvíha a odkladá jemné predmety, predvádza základné tanečné pohyby, reaguje na fyzické vstupy od ľudí a obchádza niektoré prekážky.

Humanoidný robot Fourier GR-1.

No zrejme najťažšie je naučiť týchto robotov, ako sa autonómne orientovať vo svete a vykonávať úlohy, na ktoré neboli špeciálne naprogramované, v chaotickom a neznámom prostredí.

Zdá sa, že to je dôvod, prečo sa spoločnosť Fourier ponáhľa do výroby, pričom do konca roka plánuje vyrobiť 100 kusov. Nebudú to plne funkčné roboty na všeobecné použitie. Budú to hardvérové / softvérové platformy so základnými schopnosťami a budú posielané hlavne do výskumných a vývojových laboratórií, kde pravdepodobne 100 rôznych robotických tímov vyskúša 100 rôznych spôsobov, ako urobiť tieto roboty inteligentnejšími, schopnejšími a pripravenými dostať sa do sveta a prispieť.

Je to zaujímavá stratégia, na rozdiel od oveľa viac uzavretého prístupu, a mohla by viesť k rôznorodému súboru techník, ktoré môžu urýchliť cestu GR-1 k užitočnosti. Čas ukáže, či tento druh hyper-kolaboratívneho prístupu prinesie ovocie a dá spoločnosti Fourier výhodu, keď vlna humanoidných robotov začne naberať na sile.

Humanoidný robot Fourier GR-1.