Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tlačiarne sú prehliadaným bezpečnostným rizikom

Tlačiarne sú prehliadaným bezpečnostným rizikom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Komplexný systém zabezpečenia pomôže firmám ochrániť ich reputáciu aj financie, radí spoločnosť HP. Prieskum inštitútu Ponemon z októbra 2015, ktorého sa zúčastnilo 2000 globálnych spoločností, odhalil, že až 92% z nich zaznamenalo narušenie bezpečnosti svojich dát. Priemerné ročné náklady na zvládnutie kybernetického útoku sa pritom vyšplhali na 7,7 miliónov dolárov. Podľa spoločnosti HP len komplexný prístup pomôže zabezpečiť firemné dáta pred vonkajšími aj vnútornými bezpečnostnými hrozbami.

V súčasnej dobe je prirodzené, že firmy kladú veľký dôraz na bezpečnosť svojich zariadení – počítačov, serverov, sietí a v niektorých prípadoch rozširujú zabezpečenie aj na emaily, pracovné stanice či mobilné zariadenia. Firmy však ešte stále vo veľkej miere zabúdajú na bezpečnostné riziká spojené s tlačiarňami, na ktoré upozorňuje spoločnosť HP.

Počet útokov stúpa, v ohrození sú reputácia aj finančné prostriedky firiem

Hrozba kybernetických útokov bude aj naďalej rásť. Podľa magazínu Forbes v roku 2014 vzrástol počet kybernetických útokov na firemné siete oproti predošlému roku o 48%. Únik či stratu firemných dát však môžu spôsobiť aj interné hrozby vyplývajúce z nedostatočne zabezpečených tlačiarní. Citlivé dokumenty z výstupných zásobníkov sa potom môžu ľahko dostať do rúk nepovolaným osobám, môžu byť sfalšované či inak zneužité.

Do úvahy v tejto súvislosti treba brať aj nariadenie Európskej únie o všeobecnej ochrane údajov, ktoré stanovilo vyššie pokuty pre každú spoločnosť, ktorá nedokáže ochrániť osobné údaje občanov EÚ. Pokuty sa môžu vyšplhať až do výšky 4% z celkového ročného obratu alebo na 20 miliónov eur.

HP Inc., tlačiareň, tlačiarne, bezpečnosť, HP Secure Print Analysis, HP JetAdvantage, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Tlačiarne sú prehliadaným bezpečnostným rizikom

Ochrana pred vonkajšími a vnútornými bezpečnostnými hrozbami sa preto stáva nevyhnutnosťou. Súčasťou bezpečnostnej politiky by malo byť aj zabezpečenie tlačiarní, ktoré je často prehliadaným bezpečnostným rizikom. Netreba pritom zabudnúť, že nestačí zabezpečiť len samotné zariadenie, ale aj dáta a dokumenty. Vďaka tomu si firmy ochránia nielen svoje údaje, ale aj reputáciu a financie.

Zabezpečenie zariadenia

Zníženie hrozby malvéru a kybernetického útoku je kľúčové. Je dobré overiť si, či sú bezpečnostné prvky integrovanou súčasťou tlačiarne. Napríklad tlačiarne HP LaserJet a firemné tlačiarne HP PageWide, poskytujú zvýšenú ochranu proti podobným hrozbám. Odhalia riziko a zabránia škodlivým útokom na BIOS vďaka technológii HP Sure Start, ktorá ponúka rovnaké zabezpečenie systému BIOS, aké je aj pri sérii HP EliteBook. Whitelisting zaistí, že do tlačiarne bude môcť byť nahraný len dobrý firmvér. Funkcia Intrusion Detection zase monitoruje pamäť prístroja a deteguje škodlivé útoky či anomálie.

HP Inc., tlačiareň, tlačiarne, bezpečnosť, HP Secure Print Analysis, HP JetAdvantage, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Zabezpečenie dát: overovanie, šifrovanie a monitorovanie

Zabezpečiť tlačiareň pred externými hrozbami nestačí, rovnako dôležitá je ochrana dát. Tá by mala zahŕňať overovanie používateľov (napríklad pomocou PIN kódu) pri tlači z PC alebo mobilu, čím sa zaistí, že každý používateľ sa identifikuje ešte pred použitím tlačiarne alebo pred nastavovaním zmien v zariadení.

Šifrovacie dátové protokoly môžu tiež zabrániť zachyteniu dokumentu z firemnej siete alebo pamäte tlačiarne. Používanie pokročilej bezpečnostnej kontroly a identifikácie prostredníctvom PIN kódu, biometrických riešení alebo čipových kariet umožní prístup len povoleným osobám a tiež zabezpečí ovládací panel.

Najnovšie podnikové tlačiarne HP LaserJet a technológia PageWide budú taktiež automaticky monitorovať útoky, posielať informácie do firemného bezpečnostného monitorovacieho systému a inicializovať uzdravovacie procesy re-bootovaním v prípade, že je zariadenie napadnuté.

HP Inc., tlačiareň, tlačiarne, bezpečnosť, HP Secure Print Analysis, HP JetAdvantage, technológie, novinky, technologické novinky, inovácie, recenzie, prvé dojmy

Zabezpečenie dokumentov

Využitie riešení Managed Print Services (ako napríklad tých, ktoré ponúka HP) zefektívni zavedenie bezpečnostného plánu, schopného čeliť rýchlo meniacim sa predpisom a hrozbám. Medzi tieto riešenia patrí aj Pull printing. V praxi to znamená, že tlačiareň tlačovú úlohu uloží na zabezpečený server a spustí ju iba v prípade, že sa odosielateľ úlohy identifikuje.

Tlačiarne s nainštalovanými fyzickými zámkami alebo tienidlom nad vstupnými zásobníkmi pomôžu zabrániť krádeži, strate, zneužitiu alebo falšovaniu vytlačených dokumentov. Podľa prieskumu inštitútu Ponemon takmer 65% narušení bezpečnosti je náhodných alebo vzniká dôsledkom nedbanlivosti zamestnancov či zlyhania firemných procesov. Pull printing a fyzická ochrana by tak mohla eliminovať správanie, ktoré vedie k ohrozeniu firemných dát.

Otestujte si bezpečnosť svojej tlačiarne tu: HP Secure Print Analysis

Viac informácií o najbezpečnejších tlačiarňach na svete nájdete na: hp.com/go/printersthatprotect
Informácie o riešeniach HP JetAdvantage nájdete na: http://www8.hp.com/us/en/solutions/business-solutions/printingsolutions/overview.html

(Zdroj: Tlačová správa HP Inc.)