Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenský softvér efektívne pomáha pri skladovaní a výrobnej logistike

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
12. 12. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Logistika je krvný obeh podniku. Musí byť presná, spoľahlivá a je nenahraditeľná. Ešte dôležitejšie je to vo výrobe, kde vzniká mnoho produktov, no každý je unikátny. Napríklad taký automobilový priemysel, v ktorom sa spája sériový výroba s individuálnou personalizáciou. Firmy v tejto oblasti majú preto pri svojich procesoch naplánovanú doslova každú sekundu, tak ako aj Schnellecke Logistics,. Tá tak dodáva najväčšej slovenskej automobilke potrebné komponenty včas, v správnych množstvách a bezchybne. To aj vďaka digitálnej transformácii, s ktorou jej pomohli Slováci z Anasoftu.

Základom výroby, bez prerušenia, je nepochybne aj to, že všetky dôležité komponenty sú po ruke vždy, keď sú práve potrebné. Presne o tom je stratégia zásobovania s označením „Just in Sequence“. V automobilovej výrobe je takéto plynulé fungovanie procesov nevyhnutné. Aby však Schnellecke zabezpečila rýchle a presné dodávky overených komponentov, spolieha sa na inteligentný systém EMANS WMS od ANASOFTu.

„Kombinujeme najnovšie technológie ako sú digitálne dvojčatá, internet vecí a prvky umelej inteligencie. Toto spojenie nám umožňuje riadiť zložité procesy vnútornej logistiky, zásobovania a skladovania. Teda celý materiálový tok. Systém EMANS je navrhnutý tak, aby umožnil v prevádzke dosiahnuť najvyšší možný výkon, s čo najmenším množstvom podnikových zdrojov,“ hovorí Juraj Mikula, riaditeľ divízie Smart Industry, ANASOFT.

Pri prevádzke Schnellecke ide o takzvaný, holisticky riadenú logistiku. Znamená to, že systém zohľadňuje v reálnom čase potreby, okolnosti a disponibilné zdroje, v materiálovom toku, naprieč celou prevádzkou. Cieľom je tak plynulé riadenie intralogistiky, správna finalizácia komponentov a včasné dodávky na výrobnú linku.

„Vytvorili sme digitálnu repliku objektov a procesov, čo vnieslo automatizáciu do tejto prevádzky. Náš systém dokáže bezodkladne reagovať na zmeny, čím garantuje plynulosť zásobovania. A to aj v prípade nečakaných situácií. Práve preto je systém EMANS vhodný pre zabezpečenie obchodne kritických činností,“ vysvetľuje Juraj Mikula, riaditeľ divízie Smart Industry, ANASOFT.

Schnellecke Logistics patrí medzi medzinárodných logistických lídrov v automobilovom priemysle. Aj napriek bohatým skúsenostiam však stále hľadá ako svoje služby posúvať vpred. Riešením sú i digitálne inovácie.

„Výrobná logistika sa za posledné obdobie značne zmenila a nie je to iba o presnom a kvalitnom zásobovaní. Digitalizáciou procesov sme inovovali naše služby, ako je vstupná kontrola materiálu, podpora montáže a tiež kontrola materiálov pripravených k expedícii na montážnu linku,“ hovorí Ľuboš Konopeus, IT manažér, SCHNELLECKE SLOVAKIA.

Zvládať také množstvo úloh, v krátkych intervaloch, by nebolo možné bez digitálnej podpory.

„Okrem WMS systému od Anasoftu máme na našich montážnych pracoviskách použitý aj ich MES systém. Vzhľadom na prísne kvalitatívne normy, ktoré musíme dodržiavať, nám tento MES systém generuje presné rodné listy pre každý jeden komponent,“ hovorí Lukáš Maroš, IT administrátor, SCHNELLECKE SLOVAKIA.

Zavádzaním digitálnych riadiacich systémov sa Schnellecke priblížila k automatizovanej prevádzke s názvom Smart Factory. Tá však nie je len o nasadzovaní robotov. K Smart Factory patria aj riadiace systémy, ktoré využívajú prevádzkové dáta na plánovanie, kontrolu kvality a údržbu.

„Pri automatizácii si mnohí myslia, že sa jedná o pracoviská bez ľudí. U nás to tak nefunguje. Automatizácia zlepšila sociálne podmienky našich pracovísk v našej firme. Pracoviská sú ergonomickejšie, efektívnejšie a majú pozitívny vplyv na bezpečnosť pri práci. To sa prirodzene prejavuje aj na poklese fluktuácie v našej firme,“ vysvetľuje Boris Bielik, výkonný riaditeľ, SCHNELLECKE SLOVAKIA.

Systém EMANS v praxi virtualizuje prevádzku technológiou dynamických digitálnych dvojčiat. Realita je tak prenesená do digitálnej podoby. Vďaka tomu majú podnikové zdroje vlastnú inteligenciu a v prevádzke fungujú autonómne.

„Digitálne dvojčatá sú ideálne pre veľké logistické spoločnosti ako je aj Schnellecke Logistics. Pri takom rozsahu skladových zásob a množstve objednávok, je dôležité, aby bolo rozhodovanie v procesoch rýchle, presné a flexibilné. Digitálne dvojčatá sa dokážu rozhodovať v zlomku sekundy. Riadiace systémy sa vo výrobe a logistike bežne prirovnávajú ku GPS navigácii. V tomto zmysle digitálne dvojčatá, okrem toho, že viete kde ste, kam smerujete a koľko to bude trvať, vás do cieľa aj skutočne privezú,“ dodáva vysvetľuje Juraj Mikula, riaditeľ divízie Smart Industry, ANASOFT.

Samotná digitalizácia prevádzky v spoločnosti Schnellecke pritom prináša aj ďalšie výhody.

„Vďaka systému WMS a MES sme optimalizovali prevádzku a o polovicu znížili potrebu manipulačných a prepravných zariadení, bez obmedzenia produktivity. A to aj v čase najväčšej záťaže. Najdôležitejšie však je, že vieme zabezpečiť, aby boli kvalitné a správne komponenty vystavené na odoslanie do 17 minút od prijatia objednávky,“ dopĺňa Eva Námešná, manažérka udržateľnosti, SCHNELLECKE SLOVAKIA.

Inteligentné riadenie intralogistiky a montáže potvrdzuje silu inovatívnych technológií pri vytvorení bezpečnej, udržateľnej a výkonnej prevádzky. Slovenský systém EMANS WMS a MES sa pritom využíva nielen v automobilovom priemysle, ale aj v strojárstve a aviatike. No a okrem Slovenska sa už dostal do viacerých európskych krajín, ako aj do Mexika.