Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Veľká autonómna kosačka pokosí 13 futbalových ihrísk na jedno nabitie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kosenie trávnika môže byť otravné, no našťastie sú k dispozícii aj autonómne elektrické kosačky, ktoré sa postarajú o úhľadne zastrihnutú trávu v domácnostiach. No pri starostlivosti o veľké trávnaté plochy sa zvyčajne využívajú väčšie kosačky ovládané ľudskými pracovníkmi. Zmeniť to však chce spoločnosť FireFly Automatix, ktorá vytvorila obrovskú autonómnu elektrickú kosačku, ktorá zvládane pokosiť plochu takmer 13-tich futbalových ihrísk na jedno nabitie batérie.

Autonómna elektrická kosačka FireFly M100-AV dokáže pokosiť plochu trávnika v šírke 2,54 metra všade tam, kam sa pohybuje. Výrobca tvrdí, že toto monštrum dokáže pokosiť 10,1 ha trávy, kým sa bude musieť vrátiť na svoju základňu, aby si počas dvoch hodín nabila svoje batérie s najnovšou technológiou lítium-železofosfátu (LiFePo4). Táto plocha pritom po prepočítaní vychádza až na takmer 13 futbalových ihrísk podľa štandardu FIFA.

Spoločnosť ďalej uvádza, že jej kosačka zvládne za hodinu postrihať približne 2,8 ha alebo pre lepšiu predstavu 3,5 futbalového ihriska v štandarde FIFA. To je veľká plocha, ale do veľkej miery je to spôsobené práve 2,54 metrovou šírkou kosačky a inteligentným plánovaním dráhy na optimalizáciu kosenia. Kosačka je pritom vybavená detekciou objektov prostredníctvom technológie LiDAR čo zároveň zvyšuje bezpečnosť počas kosenia.

Autonómna elektrická kosačka FireFLy M100-AV.

Náklady na energiu znižuje to, že kosačka je plne elektrická s pohonom na všetky štyri kolesá. Štyri elektromotory sú synchronizované s dvoma nezávislými motormi riadenia, čím sa dosahuje maximálna kombinácia trakcie a pohonu a riadenia.

V súčasnosti vybavený žacími jednotkami s navijakom je model M100-AV optimalizovaný pre vyššie výšky kosenia tým, že odstraňuje potrebu predného valca, ktorý trávu pred kosením prevalcuje. Vďaka konštrukcii RoloRocker dosahujú žacie jednotky stabilnejšiu jazdu po poli, čo umožňuje vyššiu rýchlosť a lepší vzhľad trávnika po kosení.