Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malé ROV Photon je pripravené na veľké úlohy pod vodnou hladinou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadská firma Deep Trekker je pravdepodobne najznámejšia vďaka svojmu Revolution, špičkovému podvodnému ROV (Remote Operated Vehicle – diaľkovo ovládané vozidlo). Spoločnosť však teraz prináša oveľa menší, lacnejší, ale stále veľmi schopný model s názvom Photon.

Model Photon, ktorý je určený predovšetkým na úlohy, ako je podvodný prieskum a inšpekcia, meria len 481 mm na dĺžku, 333 mm na šírku a 228 mm na výšku. Je tak dostatočne kompaktný na to, aby sa zmestil do jedného dodávaného kufra Pelican, spolu s vymeniteľnou lítiovou batériou, vodotesným ovládačom a 150-metrovým komunikačným lanom na prepojenie podvodného dronu s operátorom umiestneným na povrchu. Jedno nabitie batérie by údajne malo vystačiť až na dve hodiny používania.

Kompaktný podvodný dron (ROV) Deep Trekker Photon.

Samotné ROV, ktoré je skonštruované z eloxovaného hliníka, nehrdzavejúcej ocele, uhlíkových vlákien a vztlakovej peny, váži 11,6 kilogramu, keď je mimo vody. Photon dokáže klesnúť do maximálnej hĺbky 120 metrov a využíva šesť magneticky viazaných vektorovaných pohonov na pohyb v ľubovoľnom smere, keď je ponorený. Jeho maximálna rýchlosť vpred je približne 2,5 uzla (4,6 km / h).

Kompaktný podvodný dron (ROV) Deep Trekker Photon.

Video zachytáva integrovaná diaľkovo naklápateľná kamera s rozlíšením 4K, ktorej pomáhajú LED reflektory, spolu so softvérom na vylepšenie obrazu, zvýšenie jasnosti a korekciu farieb pod vodou. Operátor si zobrazuje video v reálnom čase prostredníctvom 7-palcového displeja v diaľkovom ovládači, ktorý je čitateľný na slnku.

Kompaktný podvodný dron (ROV) Deep Trekker Photon.

Základná súprava, ktorá pozostáva z podvodného ROV Photon a opísaného vybavenia sa dá objednať prostredníctvom webovej stránky spoločnosti Deep Trekker za cenu 12 000 USD (približne EUR). Záujemcovia, ktorí chcú zaplatiť o niečo viac, si môžu vybrať súpravu Nav, ktorá obsahuje držiak na náradie, robotické uchopovacie rameno, 300-metrové lano a zdokonalený polohovací systém.

Kompaktný podvodný dron (ROV) Deep Trekker Photon.