Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Unitree H1 ako prvý humanoidný robot spravil salto vzad bez hydrauliky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po vytvorení nového svetového rýchlostného rekordu pre humanoidné roboty začiatkom tohto mesiaca si čínska spoločnosť Unitree teraz pripisuje ďalší úspech. Jej najnovší dvojnohý humanoid H1 získal prvenstvo v salte vzad bez použitia hydrauliky.

Humanoidné roboty, ako je Atlas od spoločnosti Boston Dynamics, už niekoľko rokov skúšajú saltá vzad, ale na vystrelenie do vzduchu, salto vzad a následné pristátie na obe nohy využívajú ťažkú, potenciálne netesnú hydrauliku.

Pôsobivé je, že humanoidný robot Unitree H1 sa v tomto spolieha len na vlastné elektromotory M107, z ktorých každý sa môže pochváliť maximálnym krútiacim momentom až 360 Nm. Každá noha má pritom tri stupne voľnosti v bedrovom kĺbe a jeden stupeň voľnosti v kolene a ďalší v členku. Všetky kabeláže sú vedené vnútorne, aby sa nikde nezasekli.

Spoločnosť Unitree použila simuláciu učenia zosilnením na trénovanie robota H1 v umení salta na mieste, čo sa mu takmer podarilo podľa plánu, okrem opravného miniskoku na konci.

Unitree H1 ako prvý humanoidný robot spravil salto vzad bez použitia hydrauliky.

Hoci je takáto vizuálne pôsobivá zručnosť pravdepodobne dôležitou vecou, ktorú musíte mať v životopise svojho robota, aplikácie v reálnom svete, okrem zabávania hostí, sa zdajú byť trochu obmedzené. Našťastie, humanoid H1 už pridal potenciálne užitočnejšie úspechy do svojej vitrínky trofejí, vrátane rýchlej chôdze, lezenia po schodoch, skoku v stoji a dokonca aj tanca.

Humanoidný robot H1 sa pomerne nedávno dostal do vývoja, no už má odhadovanú cenu 90 000 USD (približne EUR), aj keď môže trvať až 10 rokov, kým sa objaví na trhu. Je vysoký 1,8 metra, váži 47 kilogramov a unesie až 30 kilogramov úžitkového zaťaženia. Jeho ramená však v súčasnosti nekončia robotickými prstami, ale na tom sa údajne už pracuje.

Zatiaľ čo si spoločnosť Unitree pripísala svetový rýchlostný rekord 3,3 metra za sekundu, očakáva, že komerčná jednotka robota dosiahne rýchlosť niečo okolo až 5 m/s. Pole senzorov namontovaných na hlave, ktoré obsahuje 3D LiDAR a hĺbkovú kameru Intel RealSense, umožňuje skenovať svet okolo. A momentálne dostupné špecifikácie uvádzajú aj vymeniteľnú 864-Wh batériu.